IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вливането на ликвидност от АЦБ през 2009 е имало осезаем ефект върху икономиката

Нови покупки на активи от Английската централна банка обаче може да не предизвикат същия ефект, тъй като икономическата и финансова среда е различна, посочват от банката

18:10 | 19.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Вливането на ликвидност от АЦБ през 2009 е имало осезаем ефект върху икономиката

Покупките на активи от страна на Английската централна банка (АЦБ) през 2009 и началото на 2010 г. на обща стойност 316 млрд. долара може би са повишили ръста на БВП на страната с 1,5-2 процентни пункта, а инфлацията с 1,5 пункта, сочи анализ на банката, цитиран от The Wall Street Journal.

Според анализа в тримесечния бюлетин на АЦБ ефектът от политиката на вливане на ликвидност е бил еквивалентен на понижение в основната й лихва с 1,5-3 пункта.

Документът изтъква, че покупката на активи от централната банка е имала съществен ефект за икономиката, макар че точният му размер е трудно да се установи.

Между март 2009 и февруари 2010 АЦБ закупи предимно ДЦК, наливайки пари в икономиката, за да я стимулира, и за да предотврати заплахата от дефлация.

Изследването се появява на фона на нарастващите спекулации, че банката може скоро да поднови програмата си за изкупуване на активи, въпреки високата инфлация, за да подкрепи търсенето в линеещата британска икономика.

Според АЦБ обаче не е ясно дали ако банката направи това, ще се наблюдава същият ефект. „Икономическата и финансова среда може би е много по-различна от тази в началото на 2009 г., така че не може да се приеме, че ефектът ще има същата сила“, се казва в документа.

Главният икономист на централната банка Спенсър Дейл казва в предговора към бюлетина, че Комисията за парична политика на банката ще продължи да следи и оценява ефекта от програмата си за вливане на ликвидност преди да обяви нови покупки или продажби на активи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още