IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания се ускори през август

Износът и вносът достигнаха рекордни нива през юли, а търговският дефицит нарасна

13:31 | 13.09.11 г. 1
Инфлацията във Великобритания се ускори през август

Инфлацията във Великобритания се ускори през август, след като приключилият сезон на отстъпките вдигна цените на дрехите и мебелите, съобщи Bloomberg, като се позова на британската Служба за национална статистика.

Потребителската инфлация достигна 4,5% през август при 4,4% през юли, оправдавайки напълно предварителните очаквания на анализаторите.

„Въпреки че инфлацията е по-висока от желаната от централната банка и ще продължи да се покачва през следващите месеци, стратегията им ще бъде през останалата част от годината да се съсредоточат върху ръста, заяви Питър Диксън от лондонския клон на Commerzbank AG. „Перспективата е твърде мрачна“, добави той.

Същинската инфлация, която изключва цените на енергоносителите, алкохола, тютюна и хранителните стоки, запазва нивото от 3,1% през август.

Цените на храните и напитките са се повишили с 0,1% на месечна база и 6,2% на годишна.

Инфлацията при цените на дребно се е ускорила до 5,2% от 5,0%, докато анализаторите очакваха ръст до 5,1%.

Ако се изключат разходите за ипотеки, показателят достига 5,3%.

В друго свое съобщение от британската статистическа служба съобщиха, че износът и вносът през юли са достигнали рекордни нива.

Търговският дефицит е нараснал до 8,92 млрд. паунда в сравнение с 8,87 млрд. паунда през юни.

Износът се е увеличил с 2%, но вносът е нараснал с 3,8%.

При стоките и услугите търговският дефицит е 4,45 млрд. паунда, докато през юни е бил 4,5 млрд. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Факт е, че цялата система е като един балон който се надува и скоро ще се спука !!!Страните от ЕВРОПА са мнogo по зле от към дългове, има държави като Ирландия с дългове от 1400% от БВП и Великобритания 400% от БВП но те не обявяват фалит, просто защото нямат таван и постояно си взимат нови и нови дългове, за да си плащат старите задължения и се получава едно мазало, да видим до къде ще го докарат.Но Италия е 8-та икономика в света и 3-та в ЕС. И тя е на дневен ред.Едва ли е необходимо да се обяснява, че критичната точка ще бъде Италия. Гърция е проблем. Но Италия е кошмар. Метастазите плъзнаха. Няма начин Гърция да плати своя дълг на ЕФФС и на другите кредитори през нашия живот. Няма начин. Гърция няма и такова намерение. Но Италия не е Гърция. Делът на италианския капиталов пазар е 1,6 трилиона евро. И това не може да се плати. Няма начин. Но може би са прави оптимистите, че е по-добре ужасен край, вместо безкраен ужас. Световната икономика при всяко ново изостряне на кризата се разрушава по един и същи образец, както при кризата през 2008 г. - от периферията към монетарното сърце, т.е. към Федералната резервна система на САЩ. А там, както е известно, нещата са много по-лоши, отколкото в Италия. Прави впечатление песимистичното изказване на бившия шеф на Федералния резерв Грийнспан, че "шансовете на Гърция да избегне банкрута са крайно ниски". Дали вече не готви и световната общност за банкрута на САЩ. Но банкрута на САЩ, даже и ограничен, ще бъде непропорционален отговор на проблемите на Гърция и Италия, които въобще не трябва да влияят върху САЩ, тъй като брутните активи на американските банки и брокери в тези две страни са около 80 милиарда долара, а чистите - и по-малки. Истерията около фалита и рейтинга на САЩ е била основно вътрешнополитическо упражнение по дискредитация на Обамата. Самият финансов проблем обаче има друга природа. Финансовата система, изградена върху долара като единствената световна валута почва да се тресе. Mмда....за Италия и Испания парична помощ не стигат а се задава и Белгия. Немския страх за инфлация може да се окаже фатален за еврозоната!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още