IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия се понижи леко до 2,5% през август на годишна база

Върхът на инфлацията вече премина, след като икономическото забавяне в еврозоната укротява ценовия натиск, така че ЕЦБ може да заеме изчаквателна позиция, коментира немски икономист

16:25 | 09.09.11 г.
Инфлацията в Германия се понижи леко до 2,5% през август на годишна база

Инфлацията в Германия се понижи, макар и в по-малка степен от предварителните прогнози, на фона на увеличените разходи за енергоносители, съобщи Bloomberg, като се позова на данните, публикувани от германската федерална статистическа служба.

Изчислено по общоевропейския метод, нивото на инфлация на годишна база намалява до 2,5% от 2,6% през юли. На 29 август от службата прогнозираха инфлация от 2,4%.

На месечна база инфлацията остава без промяна.

„Върхът на инфлацията вече премина“, заяви Хайнрих Байер, икономист в Deutsche Postbank в Бон. „Икономическото забавяне в еврозоната укротява ценовия натиск, така че Европейската централна банка може да заеме изчаквателна позиция“, добави той.

Според досегашния германски начин на изчисление, инфлацията се задържа на ниво от 2,4%, посочиха от статистическата служба. Потребителските цени остават без промяна от юли, когато бяха регистрирали повишение от 0,4%.

В отделно съобщение от службата отбелязват, че през август инфлацията при продажбите на едро на годишна база се е забавила до най-слабото си темпо от година, достигайки 6,5%, след като през юли бе на ниво от 8,2%, а на месечна база регистрира ръст от 0,1%.

Задълбочаващото се икономическо забавяне и намаляващото търсене могат допълнително да облекчат ценовия натиск, смятат от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още