IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: Икономиката на Германия е забавила растежа до 0,1%

Статистическата служба на страната потвърди предварителните данни за ръста на БВП през второто тримесечие

11:46 | 01.09.11 г.
Окончателно: Икономиката на Германия е забавила растежа до 0,1%

Федералната статистическа служба на Германия потвърди забавянето на икономическия растеж на страната.

Окончателните данни на германската статистическа служба показват, че през второто тримесечие на годината брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с минималните 0,1% спрямо първите три месеца, когато беше регистриран растеж от 1,3 на сто.

Потвърдени са и предварителните данни за годишния икономически растеж през второто тримесечие – 2,8 на сто, показват още окончателните данни на германската статистика.

Износът е основният двигател на икономическия растеж в най-голямата европейска икономика, посочва статистическата служба. През второто тримесечие експортът на стоки и услуги е нараснал с 2,3% спрямо първото тримесечие.

Растежът на вноса обаче е значително по-силен за аналогичния период – 3,2%, посочват от Федералната статистическа служба на Германия. Най-голям ефект върху него оказва решението на управляващите страната да се откаже от ядрената енергия до 2022 г. Вносът на енергия ще трябва да се увеличи, така че да отговори на търсенето, посочват от статистическата служба на страната.

За забавения икономически растеж на Германия на тримесечна база са допринесли и намаляващите потребителски разходи. Разходите на домакинствата са били с 0,7% по-ниски на тримесечна база, но от статистическата служба смятат, че това се дължи по-скоро на по-високите цени на енергията и горивата за периода.

Данните показват още, че заетостта в Германия рпез второто тримесечие на годината нараства с 1,4% на годишна база до 41 млн. души. Продуктивността на труда също се е увеличила с 1,4%, измерена като БВП на всеки зает в икономиката на Германия. Малко над процент е ръстът на продуктивността на труда, измерена чрез всеки отработен час на един зает в икономиката на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още