IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското промишленото производство отчете ръст от 4% през юли

Данните надхвърлиха в пъти предварителните очаквания, а спадът от предходния месец бе преодолян

15:55 | 07.09.11 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Обемът на промишленото производство в Германия - най-голямата икономика в еврозоната - е нараснал с 4% на месечна база, което е максимален показател от март 2010 г., сочат сезонно изгладените данни, публикувани от германското министерство на икономиката и технологиите, цитирани от Bloomberg.

Предварителните прогнози бяха за ръст от 0,6% ръст на месечна база. Показателят за юни пък бе коригиран до понижение от 1% в сравнение с предварително обявения спад от -1,1%. На годишна база производството се е увеличило с 10,1%.

„Германските компании разполагат със запас от поръчки, които ще запазят нивото на производство“, заяви Андреас Реес, старши икономист за Германия в UniCredit MIB в Мюнхен. „Не очаквам компаниите да отказват поръчки в голяма степен, но ако несигурността на финансовите пазари се запази, някои фирми може да отложат свои инвестиции“, добави той.

Производството на потребителски стоки е нараснало с 2,5% през юли на месечна база, докато през юни бе регистриран спад от 1,1%.

Производството на потребителски стоки за дълготрайна употреба е скочило с 15,4%, а това на инвестиционни стоки се е увеличило със 7,5%.

Перспективата пред промишленото производство остава „положителна“ въпреки нарасналите рискове, посочват от министерството.

Audi, поделението на Volkswagen AG, наема персонал за увеличаване на производството, докато конкурентите им от  Bayerische Motoren Werke AG и Daimler AG въвеждат промени, намалявайки престоите и изграждайки нови заводи, за да задоволят търсенето.

Компаниите обаче може да имат проблеми с поддържането на настоящия ръст, след като търсенето в световен мащаб показва признаци на застой. През юли поръчките за германските заводи намаляха повече от очакванията на икономистите, като водещ бе спадът при износителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още