IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлените поръчки в Германия изненадаха с по-силен от очакваното спад

Намалението се дължи на спада в поръчките от чужбина, вътрешното търсене продължава да расте

14:55 | 06.09.11 г.
Промишлените поръчки в Германия изненадаха с по-силен от очакваното спад

Промишлените поръчки в Германия са регистрирали по-голям от очакваното спад през юли, главно заради намалялото търсене на експортни стоки, пише Bloomberg.

Сезонно изгладените данни показват, че през юли промишлените поръчки в първата европейска икономика са намалели с 2,8 на сто спрямо юни при прогнозиран спад от 1,5 процента. За сравнение, през юни те регистрираха 1,8% ръст на месечна база.

На годишна база през юли коригираните с работните дни промишлени поръчки в Германия са отбелязали ръст от 8,7 на сто.

Промишлените поръчки от чужбина са намалели със 7,4 на сто през юли прямо юни, но вътрешните поръчки са се увеличили с 3,6%, показват още данните. Със 7 на сто са се свили поръчките на инвестиционни стоки, като в случай търсенето отвън е намаляло с близо 13 процента, докато вътрешното се е увеличило с над 3 на сто.

Именно вътрешното търсене ще е и двигател на икономическия растеж на Германия за тази година. Bundesbank прогнозира, че брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне с 3%.

“Германският промишлен сектор забави експанзията си в последните месеци заради резкия спад в ръста на световната търговия”, коментира Алине Шулинг, икономист в ABN Amro в Амстердам, Холандия. Тя прогнозира, че дълговите проблеми в Европа и нестабилността на пазарите ще продължат да се отразяват негативно на промишлената активност и доверието в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още