IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязък спад в германския износ през юли от 1,8% на месечна база

Силата на международната търговия намалява и трудно би дала силен тласък на немското стопанство и през третото тримесечие, смятат икономисти

11:58 | 08.09.11 г.
Рязък спад в германския износ през юли от 1,8% на месечна база

Германският износ се е понижил с 1,8% през юли на месечна база, което е доста над очакванията за свиване от само 0,1%, става ясно от данните, публикувани от статистическата служба на страната, цитирани от ВВС.

През юни понижението бе 1,2%. Същевременно и вносът в Германия е намалял с 0,3% на месечна база, изненадвайки анализаторите, които очакваха ръст от 0,2%.

Данните предоставят пореден знак, че най-голямата икономика в Европа забавя темпо.

По данни на института Markit секторите на производството и услугите са отбелязали през август най-нисък ръст за последните 2 години, а последните официални отчети сочат, че германската икономика е нараснала с едва 0,1% през второто тримесечие. През юли обаче производството регистрира ръст от 4%

Според икономиста в Citigroup Юрген Михелс данните за вноса и износа са „разочароващи“. „Новият спад показва, че изглежда международната търговия трудно би дала тласък и за третото тримесечие“, твърди Михелс. „Перспективата пред износителите се стеснява, като се има предвид по-слабата световна икономика. Не очакваме драматичен спад, но износът ще бъде по-слаб в сравнение с първата половина на годината“, добави той.

От германската статистическа служба обявиха, че вследствие на промените в износа и вноса търговският излишък на страната доближава 10,1 млрд. евро през юли на сезонно изгладена основа, докато през юни той бе 11,5 млрд. евро.

Резкият спад в износа се очертава като сериозна тревога за германското правителство, тъй като страната е сред най-големите износители в света.

„Рисковете за германската икономика идват отвън. Тези данни го доказват“, заяви Кристоф Уийл от Commerzbank. „Силата на международната търговия напоследък намаля. Тя обаче ще бъде достатъчна за поносим икономически ръст от около 0,5% през третото тримесечие“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още