IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителската инфлация във Великобритания се ускори през юли

За пореден път нивото от 4,4% е далеч от преследваната от Английската централна банка цел от 2%

15:27 | 16.08.11 г.
Потребителската инфлация във Великобритания се ускори през юли

Инфлацията във Великобритания се ускори през юли, следвайки увеличените цени на облеклото и обувките и таксите за финансови услуги, съобщи ВВС.

Нивото на потребителската инфлация достигна 4,4% през юли в сравнение с 4,2% през юни, става ясно от данните, публикувани от британската статистическа служба.

Индексът на цените на дребно е останал непроменен на ниво от 5%.

Това е най-високият скок на цените на облеклото и обувките от 1997 г., откогато се води статистика.

Управителят на Английската централна банка Мървин Кинг е написал още едно писмо до министъра на финансите Джордж Озбърн, за да обясни защо индексът на потребителските цени остава доста над преследваната цел от 2%. Подобно писмо се пише на всеки 3 месеца, ако потребителската инфлация остава над 1 процентен пункт над или под преследваната цел.

Кинг обвинява за задържащата се висока инфлация „увеличаването на ДДС до 20%, по-ранното нарастване на цените на енергоносителите в световен мащаб и на цените по вноса“. Той подчертава също, че „големите рискове, пред които е изправена в момента британската икономика, идват от останалата част на света“.

През миналата седмица от централната банка обявиха, че остават уверени във връщането на инфлацията до преследваните нива през следващите 2 години.

Отговорът на Озбърн на писмото е, че кризата на доверие в глобалната икономика изисква глобален отговор. Той призовава и за достойно за доверие намаляване на разходите в държавите с големи бюджетни дефицити и за „възвръщане на равновесието в световното търсене за подкрепа на ръста“.

От статистическата служба изтъкват, че с основен принос за ръста на инфлацията освен финансовите услуги, облеклото и обувките са мебелите, домакинското оборудване и наемите.

През юли е регистриран ръст в цените на финансовите услуги при наличието на спад през юли миналата година .

Основният натиск е дошъл от хранителните стоки и безалкохолните напитки.

„Нарастването на цените на енергоносителите и особено на ДДС в началото на годината продължават да поддържат високата инфлация“, заяви Колин Елис, старши икономист в British Private Equity and Venture Capital Association. „При предишните данъчни ставки потребителската инфлация през юли щеше да бъде 2,8%“, добавя той.

Данните за този месец са особено важни, защото се използват за изчисляване на евентуално увеличение на регулираните от държавата цени на железопътните билети. Според новата формула на правителството те може да бъдат повишени с индекса на цените на дребно + 3%, което означава средно евентуално повишение с до 8% през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още