IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ през юни с първи спад от почти 2 години

Понижението е от 0,2%, приходите са нараснали с 0,1%

16:46 | 02.08.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Потребителските разходи в САЩ намаляха през юни, което е първи спад за последните почти 2 години, докато приходите леко са се увеличили, става ясно от съобщение на американското министерство на търговията, съобщи Ройтерс.

Потребителските разходи са намалели с 0,2%, което е първо понижение от септември 2009 г., след като през май коригираните цифри показаха увеличение от 0,1%. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от 0,2%.

Коригирани с инфлацията, разходите през юни са останали непроменени, докато аналогичният показател за май бе за ръст от 0,1%.

Спадът бе регистриран въпреки понижаването на цените на бензина от върховата им стойност от малко над 4 долара за галон в началото на май и предполага, че дългоочакваният скок в икономическия ръст през третото тримесечие няма да се реализира заради липсата на достатъчно мощ.

През второто тримесечие потребителските разходи едва са нараснали, като на годишна база повишението е с 0,1%, което е най-слабото темпо от края на рецесията от 2007-2009 г. През първото тримесечие техният ръст на годишна база бе 2,1%.

Това допринесе и за слабия икономически растеж на икономиката през второто тримесечие от 1,3%.

Слабите разходи се отразиха и на минималното увеличение на приходите, след като ръстът на заетите остана в почти пълен застой през юни, като работните места извън земеделския сектор се увеличиха със само 18 хил.

Приходите са се повишили с едва 0,1%, което е най-слабият ръст от ноември, след като през май той бе 0,2%.

Разполагаемият доход е нараснал с 0,1%, като и при него ръстът е най-ниският от ноември. Коригиран с нивото на инфлация обаче, увеличението е с 0,3%.

Тъй като разполагаемият доход е изпреварил разходите, спестяванията са се увеличили до 620,6 млрд. долара от 581,7 млрд. долара през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още