IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ останаха без промяна през май

След 10 месеца на ръст резкият спад в покупките на автомобили остави разходите на нивото от април

16:55 | 27.06.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Потребителските разходи в САЩ останаха непроменени през май за първи път от почти една година, вероятно повлияни от спада в продажбите на автомобили, се посочва в съобщение на министерството на търговията на страната, което оповести и за нарастване на скрития инфлационен натиск, предаде Ройтерс.

Липсата на промяна в потребителските разходи идва след 10 месеца на ръст и след коригираните в посока намаление данни за увеличението им през април от 0,3%.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха увеличаване на разходите с 0,1% след първоначално съобщените 0,4% ръст през април.

От потребителските разходи зависи около 70% от икономическата активност в САЩ.

Коригирани с нивото на инфлация, разходите през май са намалели с 0,1%, което е понижение за втори пореден месец.

Разходите за дълготрайни потребителски стоки са се понижили с 1,5%, след като през април останаха без промяна спрямо предходния месец.

През май разходите вероятно бяха задържани от резкия спад в покупките на автомобили, след като прекъсването на производството заради липсата на части при преодоляването на последиците от земетресението и вълните цунами в Япония извадиха част от моделите от пазара.

Слабите показатели за май предполагат, че потребителските разходи, които бяха засегнати от високите цени на петрола, ще забавят своя ръст от рекордните 2,2% през първото тримесечие, изчислявани на годишна база.

Докато съобщението съответства на останалите данни, показващи загубата на импулс в икономиката на САЩ, спадащите цени на бензина би трябвало да се отразят положително на разходите и съответно – на ръста през третото тримесечие.

Цените на петрола се смъкнаха значително от най-високото си ниво от 4,02 долара за галон в началото на май.

Въпреки тяхното отстъпление скритият инфлационен натиск продължава да се просмуква.

Индексът на личните потребителски разходи се повиши с 0,2%, след като през април ръстът бе 0,3%. В сравнение с май 2010 г. индексът се е повишил с 2,5%, което е най-голямото увеличение от януари 2010, докато през април ръстът на годишна база бе 2,2%.

Като се изключат цените на хранителните стоки и енергоносителите, индексът нараства с 0,3%, което е най-висок ръст от октомври 2009 г., след като през предходния месец увеличението бе 0,2%.

Той е нараснал с 1,2% през последните 12 месеца до май, което е най-голямото повишение от август 2010 г., и се наблюдава от представители на американския Федерален резерв.

През април увеличението на годишна база бе 1,1%, като от Фед биха желали да видят ръст в рамките на 2%.

Приходите са нараснали с 0,3% през май, което е малко по-слабо от очакваните 0,4%. През април нарастването отново бе с 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още