IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания иска да съди ЕЦБ заради правила, които ще ощетят лондонското Сити

Документ на банката предвижда клиринговите къщи да бъдат базирани в еврозоната, ако обслужват повече от 5% от пазара на даден финансов инструмент, деноминиран в евро

12:06 | 16.09.11 г. 13
Великобритания иска да съди ЕЦБ заради правила, които ще ощетят лондонското Сити

Очаква се Великобритания да подаде иск срещу Европейската централна банка (ЕЦБ) заради установяването на правила, които според страната поставят в неблагоприятно положение лондонското Сити и биха принудили една от най-големите клирингови къщи в света да премести операциите си в еврозоната, пише Financial Times.

Това е първият случай, в който Великобритания ще съди ЕЦБ. Вчера от банката отказаха коментар върху намеренията на Великобритания.

Безпрецедентната правна мярка подчертава сериозността на безпокойството на министерско ниво в Обединеното кралство по отношение политиката на ЕЦБ, след като страната е в спор с Германия и Франция за инфраструктурата на европейските финансови пазари.

Документ на ЕЦБ от лятото изисква клиринговите къщи да бъдат базирани в еврозоната, ако обслужват повече от 5% от пазара на даден финансов инструмент, деноминиран в евро.

Аргументът на ЕЦБ е, че в интерес на финансовата стабилност е необходимо инфрастркуктурата на финансовите пазари да се намира в еврозоната, така че кризите да не бъдат разрешавани от много централни банки с противоположни интереси.

Ако бъде приложена от ЕЦБ, политиката ще подкопае инфраструктурата на финансовия пазар в Лондон, тъй като ще изисква клиринговите къщи да преместят много от операциите си в еврозоната – най-вероятно във Франкфурт или Париж.

Великобритания ще поиска от съда да отхвърли предлаганите правила, тъй като те ограничават свободното движение на капитали и престъпват правото на международен бизнес на територията на ЕС.

„Това решение противоречи на европейското законодателство и основните принципи на общия пазар, като пречи на клиринга на някои финансови продукти извън еврозоната. Затова сме започнали процедура срещу ЕЦБ чрез Европейския съд в Люксембург“, заяви говорител на британското министерство на финансите.

Британски дипломати отдавна се опасяват, че Париж предприема опити да манипулира пазарните правила в опит да премести центъра на тежестта на финансовите услуги от лондонското Сити на континента.

По-рано през годината правителствата на държавите от ЕС обсъдиха възможността за предоставяне на клиринговите компании на достъп до средствата на централните банки като мярка за подкрепа на финансовата им стабилност. В момента обаче централните банки от ЕС могат да предоставят достъп до средства само на финансови организации, които се намират в еврозоната, което лишава британските компании от ресурс.

„Изглежда това изявление показва възможни промени в подхода, който демонстрират британските власти в партньорството си с ЕС. Според общото мнение на деловите кръгове в Сити, те не полагат достатъчно усилия на общоевропейско равнище за защита на финансовите интереси на страната. Изявлението вероятно трябва да убеди бизнеса в обратното“, заяви пред Bloomberg адвокатът Дарън Фокс от Simmons & Simmons LLP.

Клиринговите къщи придобиват все по-голямо значение за запазване на стабилността на финансовата система поради новите предписания на Г-20, които трябваше да сложат нещана в ред след кризата от 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 12 години
Patilane,kupuvai zlato, posle pak kupuvai zlato, ama ne zapbraviai i da piesh hapovete otvreme na vreme moje da vzemete da se sabiraite s I. Mitev na "pills-party" ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Ако в едно семейство настъпи финансова криза, разпродават първо семейните съкровища - сребърни прибори, златни накити. Ако в една държава настъпи нещо подобно, посяга ли тя на златните си резерви?Въпросът е, че златото няма да спаси затъналите в дългове европейски държави, но може да помогне. В момента Португалия, Гърция и Испания държат повече от 750 тона злато. Количеството се равнява на 17% от добива за 2010 година. Нито изброените държави, нито останалите държави-прасета, както ги наричат заедно с Ирландия и Италия, не са посегнали на златото си, за да обслужат част от тези дългове. В същото това време цената на златото се е устремила към рекордната стойност от $ 2 000 за тройунция. Неотдавна германският политик Франк Шьофлер заяви, че Португалия трябва да продаде част от златото си. Но зад този негов призив проличава известно неразбиране за това какво точно представляват тези златни резерви за всяка една от цитираните държави. Те не са активи, с които правителствата могат да разполагат. Това са валутните резерви, които се държат от мениджърите на централните банки. Тези резерви се държат настрана, за да послужат за специални цели, основно, за да бъде защитена силата на местната валута. И ако златото не може да бъде продавано току-така, то не може ли да се помисли за друг вариант, при който то да започне да работи в помощ на затъналите в дългове държави? Такъв вариант е емитирането на ценни книжа, които са физически обвързани с наличното злато в трезорите на тези държави.Общо държавите от PIIGS държат 3 233 тона злато за ? 132 млрд. Общите им задължения са за ? 3 289 млрд. Ако само Португалия продаде своите 382.5 тона злато, тя ще прибере ? 14.9 млрд., което е по-малко от една пета от спасителния пакет, който Европейският съюз й подготви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
horhe7
преди 12 години
патиланчо,хептен ме мотивира да си купя gold,а-ха!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
horhe7
преди 12 години
патиланчо,хептен ме мотивира да си купя gold,а-ха!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Я камилата, я камиларя. Ами инфлацията си е проблемче. Представете си, че утре в България един хляб стане 5 лева..или 10 лева и че всички спестявания в банките всъщност стават само да си купиш няколко рула тоалетна хартия.........90% от спестяванията на българите са в банките. Представете си си една нова 1997-***. Хиперинфлация и разбира се че е проблем. Както каза Обама и не само на Меркел......печатете парички! Това Германия да не е брашнен чувал да я тупат вечно. Накрая ще им писне и ще си върнат марката. Ситуацията наистина е изключително сериозна, защото парите във фонда за финансова стабилност ще стигнат за спасяването да речем на още 2-3 държави. А те са 27 на брой. Не може всяка страна да си тегли кредити,когато и за каквото поиска, а после всички да плащаме заедно. Нужни са нови мерки срещу превишаването на дефицита и то ефективни - като спиране за известно време на парите от еврофондовете например. Няма добри новини и скоро няма да има!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Песът лае, за да си пази кома
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Песът лае, за да си пази кома
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Малко факти: Не само Гърция губи своя национален суверенитет. На дневен ред е Италия. След това - Испания и Франция. Да не забравяме и Англия, която прави всичко възможно да не се "забелязва", но е по-зле от Италия и Испания. От европейските държави най-задлъжняла е Гърция с около 144% от БВП, САЩ са около 98% от БВП. Но общата задлъжнялост на страните от ЕС, като процент от БВП на ЕС е около 80%. Междувременно банките превърнаха и САЩ в бананова република. Гръцката дългова криза започнала преди повече от една година не научи на нищо европейците. Трябваше да дойдат ирландската и португалската криза, за да започнат малко по-бързо и адекватно да реагират. Но започна нов драматичен акт - очакваната още от миналата година криза на държавния дълг на Италия, който възлиза на около 120 процента от брутния национален продукт. Размерите на този дълг са такива, че и Италия, като Гърция е заплашена от пълномащабен банкрут, който ще струва на ЕС не няколко десетки милиарда евро като гръцкия, а няколко трилиона евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Факти: Страните от ЕВРОПА са мнogo по зле от към дългове, има държави като Ирландия с дългове от 1400% от БВП и Великобритания 400% от БВП но те не обявяват фалит, просто защото нямат таван и постояно си взимат нови и нови дългове, за да си плащат старите задължения и се получава едно мазало, да видим до къде ще го докарат.Но Италия е 8-та икономика в света и 3-та в ЕС. И тя е на дневен ред.Едва ли е необходимо да се обяснява, че критичната точка ще бъде Италия. Гърция е проблем. Но Италия е кошмар. Метастазите плъзнаха. Няма начин Гърция да плати своя дълг на ЕФФС и на другите кредитори през нашия живот. Няма начин. Гърция няма и такова намерение. Но Италия не е Гърция. Делът на италианския капиталов пазар е 1,6 трилиона евро. И това не може да се плати. Няма начин. Но може би са прави оптимистите, че е по-добре ужасен край, вместо безкраен ужас. Световната икономика при всяко ново изостряне на кризата се разрушава по един и същи образец, както при кризата през 2008 г. - от периферията към монетарното сърце, т.е. към Федералната резервна система на САЩ. А там, както е известно, нещата са много по-лоши, отколкото в Италия. Прави впечатление песимистичното изказване на бившия шеф на Федералния резерв Грийнспан, че "шансовете на Гърция да избегне банкрута са крайно ниски". Дали вече не готви и световната общност за банкрута на САЩ. Но банкрута на САЩ, даже и ограничен, ще бъде непропорционален отговор на проблемите на Гърция и Италия, които въобще не трябва да влияят върху САЩ, тъй като брутните активи на американските банки и брокери в тези две страни са около 80 милиарда долара, а чистите - и по-малки. Истерията около фалита и рейтинга на САЩ е била основно вътрешнополитическо упражнение по дискредитация на Обамата. Самият финансов проблем обаче има друга природа. Финансовата система, изградена върху долара като единствената световна валута почва да се тресе. Mмда....за Италия и Испания парична помощ не стигат а се задава и Белгия. Немския страх за инфлация може да се окаже фатален за еврозоната!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
rainmaker
преди 12 години
Повтарянето на едни и същи неща под всяка статия като развален грамофон не ги прави факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още