IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обявиха нова програма за изкупуване на активи на Острова

Английската централна банка запази лихвата без промяна, но увеличава покупките на облигации с още 50 млрд. лири

14:37 | 09.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Обявиха нова програма за изкупуване на активи на Острова

Английската централна банка обяви, че увеличава размера на програмата си за изкупуване на активи с 50 млрд. лири. Това стана на редовното заседание на ръководителите на институцията, на което бе взето и решение основният лихвен процент на Острова да остане на рекордно ниското ниво от 0,5 на сто.

След новото увеличение размерът на програмата вече е 325 млрд. лири, което се равнява на 20% от брутния вътрешен продукт на Великобритания.

Според институцията темпът на ръст на основните експортни пазари за британските износители се забавя, което може да увеличи предизвикателствата пред икономическия ръст. В тази насока действа и продължаващата криза със задлъжнялостта на някои от страните от еврозоната.

Поради тези причини АЦБ обяви, че очаква затруднения пред средносрочния растеж на британската икономика.

Решението за увеличение на размера на програмата за изкупуване на активи доведе до отстъпление на паунда спрямо долара. Британската валута губи 0,37 на сто до 1,5876 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още