IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Кредитният крах е избегнат, спредовете намаляват

Остава неясно дали средствата от евтините кредити за банките от еврозоната са достигнали до реалната икономика

18:37 | 27.01.12 г.
Марио Драги: Кредитният крах е избегнат, спредовете намаляват

Новата серия от заеми на Европейската централна банка за финансовите институции в Европа е предотвратила мащабен кредитен крах, но доверието остава сериозно накърнено в отделни части на еврозоната, заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги в Давос, където продължава Световният икономически форум, съобщи Ройтерс.

Драги каза също, че премията за риск по държавните облигации на страните от еврозоната вероятно ще остане висока за продължителен период въпреки понижаването на бюджетните дефицити, икономическите реформи и мерките да засилване на финансовата дисциплина и финансовата защита на Европа.

Според него за момента не е напълно ясно дали онези 500 млрд. евро, които ЕЦБ наля в банковия сектор чрез отпускането на 3-годишни кредити при ниска лихва, са достигнали до компаниите и потребителите.

„Ние знаем със сигурност, че избегнахме много, много сериозен кредитен крах, голяма кредитна криза“, посочи президентът на ЕЦБ.

„Знаем ли дали тези пари наистина са отишли за финансиране на реалната икономика? За това все още нямаме доказателства. Ще трябва да почакаме. Има пауза. Дотогава разполагаме с отделни части от еврозоната, където доверието е по-високо или по-ниско от обикновено. Имаме и области, където доверието е сериозно понижено“, добави той.

През този месец Драги обяви, че евтините 3-годишни кредити са имали благотворно отражение чрез намаляване на напрежението на пазара на държавни облигации, но че все още не са успели да убедят банките да се кредитират взаимно.

„Имаше някакво отражение върху отделните държави, но все още предстои да видим нещо много важно: задвижването наново на междубанковия пазар. Трябва да видим, че банките си вярват една на друга до степен, че да се върнат към взаимното кредитиране и не трябва да минават през централната банка, за да го правят“, подчерта той.

По думите му финансовите пазари  оценяват по-ниско риска от разликата в доходността по дълговите книжа на европейските правителства за 10-годишен период и след това отиват прекалено много в обратната посока. „Колкото повече спредовете оценяваха по-ниско риска за правителствата в продължение на много години, сега те го надценяват прекалено много и това може да продължи доста“, предупреди Драги.

Той похвали правителствата на 17-те държави от еврозоната за осъществения напредък в посока на по-строго прилагане на правила за бюджетна дисциплина, на отказ от националната им независимост и на предприемане на структурни икономически реформи.

„Финансовото споразумение, тази мрежа от правила на договорно ниво, са много важни, защото по същество извеждат част от свободата им на действие в областта на финансовата политика от националния суверенитет“, изтъкна президентът на ЕЦБ.

„Необходимо е държавите от еврозоната да си върнат доверието една в друга. Този договор е важен, защото е първа стъпка – макар и плаха, макар и нерешителна – в посока на финансов съюз“, обобщи той.

Драги подчерта, че ЕЦБ е също толкова ангажирана да предотврати прекалено забавяне на инфлацията, колкото е ангажирана да се бори и с прекаленото повишаване на цените, повтаряйки за пореден път целта на финансовата институция да удържа инфлацията под 2%, но близо до тази граница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още