IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки може да задълбочат зависимостта си от ЕЦБ

През февруари европейските банки могат да изтеглят от ЕЦБ между 150 млрд. и 400 млрд. евро

15:46 | 23.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските банки може да задълбочат зависимостта си от ЕЦБ

През февруари изпитващите затруднения при набирането на средства европейски банки вероятно ще изтеглят от Европейската централна банка (ЕЦБ) не по-малко кредити, отколкото през декември, пише Bloomberg.

През декември ЕЦБ предостави на банките безпрецедентни 3-годишни заеми в размер на 489 млрд. евро.

Анализаторите очакват търсенето на заеми от ЕЦБ да остане високо и при втория аукцион, насрочен за 29 февруари, тъй като стигмата върху използването на този механизъм отслабва, а списъкът от активи, които централната банка разрешава да се използват като обезпечение при взимането на заеми се разширява.

Миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че очаква търсенето на кредити от централната банка през февруари да остане „много високо“, въпреки че „вероятно няма да достигне нивото от декември“.

„Търсенето при втория аукцион от програмата за дългосрочно рефинансиране (LTRO) на ЕЦБ изглежда ще бъде огромно“, пише Уилям Портър, анализатор на Credit Suisse Group AG в писмо до клиенти на банката.

„Последният LTRO аукцион изтри стигмата над финансовите инструменти на централната банка и направи така, че банкерите, които не се  бяха възползвали от предложението, да изглеждат в най-добрия случай безотговорни“.

След като пазарът на несекюритизиран банков дълг се сви, а финансирането от щатските парични пазари пресъхна, в опит да предотврати нова кредитна криза ЕЦБ наводни банковата система с евтини пари.

Политици, включително френският президент Никола Саркози, искат банките да използват евтините заеми на ЕЦБ (с 1% лихва), за да купуват предлагащите висока доходност облигации на страни от периферията на еврозоната и по този начин да понижат цената на кредитирането в региона.

Последна актуализация: 10:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още