IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евалд Новотни: ЕЦБ търси алтернатива на изкупуването на държавни облигации

Няма ограничения за обсъжданите инструменти на монетарната политика, които биха могли да заменят програмата за изкупуване

18:16 | 17.01.12 г.
Евалд Новотни: ЕЦБ търси алтернатива на изкупуването на държавни облигации

Европейската централна банка търси алтернативи на програмата за изкупуване на държавни облигации на страните от еврозоната, която се реализира с цел да бъдат подкрепени нуждаещите се от външно кредитиране членки на валутния съюз, е заявил пред Wall Street Journal управителят на австрийската централна банка и член на управителния съвет на ЕЦБ Евалд Новотни.

Към 13 януари в баланса на ЕЦБ присъстват дългови ценни книжа на държави от еврозоната на стойност 216,817 млрд. евро.

„Обсъждаме възможни алтернативи. Въпреки това тази дискусия все още не е стигнала толкова далеч, че да можем да кажем, че сме в състояние да се справим без програмата по изкупуване на държавни облигации“, е казал Новотни. Той е отбелязал, че в рамките на дискусията се обсъждат „всички инструменти на монетарната политика“.

По думите му в момента сред членовете на управителния съвет на ЕЦБ все по-често звучат изказвания за недостатъците на програмата за изкупуване на държавни облигации. „Наистина, в момента се наблюдава скептицизъм по отношение на програмата защото съществуват опасения, че несъвършенствата на пазара, които искаме да коригираме, могат да се проявят на други места“, е подчертал управителят на австрийската централна банка.

Той е напомнил, че разногласията около тази стимулираща мярка са едно от причините, заради която европейската финансова институция бе напусната от бившия председател на германската централна банка Аксел Вебер и от члена на управителния й съвет Юрген Щарк.

„Трябва да има определени ограничения за провеждането на програмата“, е изтъкнал Новотни.

ЕЦБ изкупува държавни облигации на страните от еврозоната на вторичния пазар от пролетта на 2010 г. Целта е да се понижава доходността по ценните книжа на пазарите и да се успокоят борсите.

Според изчисления на експерти от Barclays Capital ЕЦБ може да загуби около 25-35 млрд. евро по пазарна стойност от запазването в баланса си на облигации на държави със сериозни финансови затруднения от еврозоната. Експертите смятат, че 80% от евентуални подобни загуби биха дошли от гръцки държавни облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още