IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на германската централна банка отхвърли призивите ЕЦБ да печата пари

Ако ЕЦБ подкрепя правителствените финанси, това ще ѝ струва независимостта и доверието на институция за борба с инфлацията, смята Йенс Вайдман

19:00 | 14.12.11 г. 5
<p>
	Йенс Вайдман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс

Президентът на германската централна банка Йенс Вайдман отхвърли днес призивите Европейската централна банка да "печата пари" като начин за решаване на дълговата криза в еврозоната, предаде DPA, цитирана от БТА.

Според Вайдман печатане на пари са исканията ЕЦБ да купува повече държавни облигации на задлъжнелите европейски страни.

"Не можете за си купите трайно доверие само с пари," подчерта той. "Една идея най-сетне трябва да бъде изоставена, а именно идеята, че необходимите средства трябва да бъдат получени от печатниците за пари", добави президентът на германската централна банка.

В речта си по повод десетата годишнина от пускането на евробанкнотите и монетите той посочи, че ако ЕЦБ подкрепя правителствените финанси, това ще й струва независимостта и доверието в нея като институция, бореща се срещу инфлацията.

Високопоставени германски представители, включително канцлерът Ангела Меркел, неколкократно са изключвали възможността ЕЦБ да ускори програмата си за изкупуване на държавни облигации, както и предложението за пускане на общи еврооблигации.

Според някои икономисти възможността на ЕЦБ да създава пари и да купува големи количества държавни облигации е единственият начин, който може да убеди пазарите, че европейските страни могат да изплатят дълговете си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Спомнете си оная грама в Уикилийкс, с която държавният секретар на САЩ изисква от посланиците си да събират биометрични данни - ДНК, ирисови изображения, отпечатъци от пръсти, номера на кредитните карти и семейните истории на политиците от страните, в които са пратени. Знаете ли какво могат да направят ЦРУ и ФБР с вас, ако имат вашата ДНК?Могат да извършат престъпление и да го припишат на вас. Спомнете си Строс-Кан. Но преди това могат дълго и брутално да ви изнудват, за да изпълнявате политиката, която ви диктуват. "Американските посолства в света са превърнати в глобална мрежа за шпионаж и рекет на чужди правителства", писа престижното издание "Слейт" на 29 ноември 2010 г. Авторът на анализа Джак Шейфър, бивш дипломат, съветваше Хилари Клинтън да си подаде оставката, за да спести срама на САЩ и да възстанови поне малко доверието в американските дипломати по света, защото без доверието на страната-домакин те не биха могли да си вършат работата. Клинтън оставка не подаде, естествено. Междувременно на 18 октомври в Триполи дамата заяви, че "до няколко дни Кадафи трябва да бъде убит или заловен." Само 48 часа по-късно, на 20 октомври, либийските бунтовници изпълниха смъртната присъда, издадена от Вашингтон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Много от предложенията за спасяването на еврото да се емитират еврооблигации, ЕЦБ да бъде кредитор от последна инстанция за правителствата, да се използват резервите на МВФ, познати като специални права на тираж, - бяха отхвърлени от Германия както по юридически, така и по политически причини. И това е правилно, в противен случай, еврото гори а с него и еврозоната....САЩ искат да разпрострат Гангрената и в Европа, но засега Германия им е като трън в петатаЗатова следваш ход на шахматната дъска: очаква се да спретнат на Меркел, нещо от рода на Строс-Кан......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
ПИЧ
преди 12 години
Много правилно е изказването на Йенс Вайдман .Никакво печатане на париИначе ни чака Виденова зима, макар много хора да не я помнят- преди 15 год.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Батя
преди 12 години
На швабите като им пламне чергата тогава ще се сетят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
toto 2
преди 12 години
Да си дойдем на думата ,колкото и да се правят на ощипана мома друго лекарство нема ,стари политически номерца ако не стане рано ,ще стане по-късно ако трябва и от други политици/артисти/...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още