IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балансовата стойност на ЕЦБ нараства заедно с тази на златните й резерви

Кредитирането на банките от еврозоната е намаляло през миналата седмица при ръст на депозитите в ценни книжа

22:59 | 04.01.12 г.
Балансовата стойност на ЕЦБ нараства заедно с тази на златните й резерви

Балансовата стойност на Евросистемата е нараснала леко през последната седмица, надхвърляйки предишният рекорд, след като Европейската централна банка продължи да изкупува държавни облигации на вторичните пазари, а стойността ва златните ѝ резерви се увеличи, съобщи MarketWatch, като се позова на данни на ЕЦБ.

Балансовата стойност на Евросистемата, която обхваща ЕЦБ и 17-те централни банки на държавите-членки на еврозоната, е нараснала с 2,39 млрд. евро до 2,735 трилиона евро. За сравнение -преди година балансовата стойност бе 2,004 трлн. евро.

ЕЦБ бе критикувана сериозно за увеличаването на размера на балансовата ѝ стойност чрез изкупуване на държавни облигации и т. нар. нестандартни мерки, чрез които реагира на дълговата криза и кризата в банковия сектор.

Представители на финансовата институция многократно уверяваха, че по-голямата балансова стойност не я излага на риск.

В съобщението се посочва още, че кредитирането на банките е намаляло с 18,2 млрд. евро до 237,6 млрд. евро. През миналата седмица изтече срокът на операцията на ЕЦБ за рефинансиране на стойност 169 млрд. евро и бе започната нова на стойност 144,8 млрд. евро.

Депозитите в ценни книжа на Евросистемата, които се използват за целите на монетарната политика, са нараснали с 0,8 млрд. евро до 273,9 млрд. евро благодарение на покупките по програмата за изкупуване на държавни облигации на ЕЦБ.

Стойността на златните резерви на Евросистемата е нараснала с 3,6 млрд. евро, отразявайки както тримесечната преоценка, така и продажбата на злато на ЕЦБ от страна на централни банки на държави от еврозоната, съобщиха от финансовата институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още