IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки с рекордни депозити при ЕЦБ

На фона на безпрецедентните операции за вливане на ликвидност във финансовия сектор банките очевидно имат много пари, които не знаят къде да насочат

09:12 | 29.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Европейските банки с рекордни депозити при ЕЦБ

Банките от еврозоната са вложили на депозит в Европейската централна банка рекордно количество пари. Това се случва едва дни след безпрецедентните операции по вливане на ликвидност във финансовия сектор, направени с цел намаляване на напрежението в системата, пише Financial Times.

Депозитите на банките от еврозоната при ЕЦБ са достигнали 412 млрд. евро по време на дните около Коледа. Условията, които централната банка предлага, не са особено атрактивни, тъй като лихвата по депозитите е ниска.

Поради тази причина в нормални пазарни условия ЕЦБ се използва за място, където банките депозират само излишъците си от кеш, при това обиконвено на загуба.

Рекордната сума на депозитите идва съвсем скоро, след като над 520 банки изтеглиха от ЕЦБ кредити за рекордните 489 млрд. евро за срок от три години при лихва от едва 1 на сто. Това показва, че банките все още не знаят накъде да насочат свежия паричен ресурс.

Според анализатори е твърде рано, за да се прецени дали действията на ЕЦБ са били успешни и дали вливането на ликвидност ще доведе до подобряване на ситуацията във финансовия сектор.

Предишният рекорд при кредитирането от страна на ЕЦБ бе поставен през юни 2010 година, когато банките изтеглиха 384 млрд. евро.

Към депозитите при ЕЦБ по време на кризата се наблюдава променлив интерес. Всички големи движения обикновено се приемат като сигнал за пазарно напрежение, тъй като се предполага, че банките предпочитат сигурността на централната банка пред възможността за по-висока доходност на междубанковия пазар.

Европейската централна банка приема депозити при лихва от едва 0,25 на сто, което е далеч под лихвата от 1%, която се изисква по кредитите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
дзаката
преди 12 години
А може би всички банки да имат кеш и даже да искат да няма на кого да го пласират.Ако си взел три годишен кредит на 1% за да си купуваш 9 месечни ДЦК -та на 4% и повече можеш да си позволиш лека загуба докато напълниш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още