IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отмар Исинг: Еврооблигациите ще разрушат еврозоната

Изкупуването на държавни облигации от ЕЦБ кара правителствата да отлагат необходимите икономически реформи, твърди бившият главен икономист на банката

08:00 | 15.12.11 г. 4
Отмар Исинг: Еврооблигациите ще разрушат еврозоната

Емитирането на еврооблигации се разисква като един от начините за подкрепа на еврозоната, но всъщност може да унищожи общата европейска валута, заяви Отмар Исинг, бивш главен икономист на Европейската централна банка и настоящ президент на Центъра за финансови изследвания във Франкфурт, цитиран от CNBC.

“Няма необходимост от тях“, смята Исинг. „Еврооблигациите, предоставянето на банков лиценз на ЕИФС – мисля, че това би разрушило еврозоната в дългосрочен план“, добави той.

Според него най-радостното от последната среща на високо равнище на лидерите на държавите-членки на Европейския съюз е, че тя не е направила изявление по този проблем.

Исинг, който е бил и член на борда на директорите на германската централна банка, критикува настоящата програма за изкупуване на облигации на ЕЦБ.

„За мен една независима централна банка трябва да се въздържа от въвличането ѝ във вземането на политически решения“, посочва той. „След като веднъж сте се включили, вече е много трудно да се измъкнете: да решите до каква степен, при какви основни лихвени проценти във всяка страна. Има решения, които имат силен политически елемент“, добавя бившият служител на финансовата институция.

Той смята, че интервенциите на ЕЦБ може да накарат правителствата да отлагат необходимите действия, за да сложат в ред икономиките си.

„Когато доходността по италианските облигации се повиши, правителството на Берлускони успя да съгласува пакет от мерки в двете камари в рамките на 3 дни, което е нещо забележително в Италия“, изтъкна Исинг. „Когато ЕЦБ интервенира, а спредът се сви, реформите бяха смекчени. Икономистите наричат това морален риск – той създава грешни стимули“, обяснява той.

ЕЦБ се намеси на пазара през август, възстановявайки програмата си за изкупуване на облигации на държави със сериозни финансови проблеми от еврозоната, след като доходността по 10-годишните италиански държавни облигации достигна нива, които е нецелесъобразно да бъдат поддържани.

„В момента, в който дългосрочната лихва нарасна, държавите усетиха, че не могат да продължават по същия начин и правителствата предприеха мерки за реформи – в Испания, Италия и т. н.“, припомни президентът на Центъра за финансови изследвания.

„Най-силната ми критика за резултата от последната среща на високо равнище е, че имаше споразумение, наложено от някои държави, че пазарите не трябва да играят тази роля в бъдеще. Това е нещо, което не можем да пропуснем. Единствено политически контрол, дори и засилен, трудно ще свърши работа“, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Аз също мисля, че Германия единствена, независимо, че действа от позицията на своя интерес, но надуши капана на общите еврооблигации и спаси, или поне опитва да спаси еврозоната, а от там и Съюза. Разбира се, че тя мисли за своя келепир, но какво ще се случи, ако от утре започне разпад на ЕС? Това не са само пари, пазари и финанси... Ако скоро ударът на финансовият конгломерат от Щатите се насочи и концентрира срещу Германия, значи тя е играла верната за ЕС схема. :) А ако вземе и да издържи, значи се е върнала в голямата игра... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
senzor
преди 12 години
Проблемите на еврото идват именно от липсата на инфлация.В страни със собствена валута при вътрешен дефицит в платежния баланс се печатат пари, което води до инфлация и изкуствено изравняване на баланса, за сметка на понижаването стойността на местната валута.Когато ползваш обща а не собствена валута, както и при валутен борд този метод е неприложим.Изходът е вътрешен или външен държавен заем, главно облигации.И когато някоя държава напечата твърде много облигации, става това което стана с Гърция.Ако се издадат общи европейски облигации, след известно време еврозоната ще последва Гърция - на Германия това и е пределно ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Djo
преди 12 години
А бе Патилан.Изкупуването на европейски ДЦК не става с напечатани пари а с пари които реално съществуват събрани от страните от еврозоната.Тези пари немогат да предизвикан инфлация.Ако ЕЦБ можеше да печата пари и го правеше кой по дяволите би изобщо коментирал разпад на еврозоната.ЕЦБ не може да пусне печатницата защото Германия е против.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Самото евро се превръща в хартийка. ЕЦБ, вместо да го пази като вдига лихвите и изтегля пари от обращение, държи ниски лихви и купува ценни книжа на фалирали държави. Т.е. печата пари. Европейските правителства трупат нови и нови дългове, и непрекъснато намират оправдания защо не могат да пестят. В тази ситуация еврото е обречено. Или ще се срути отведнъж, или ще изгори в безмилостна инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още