IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В ЕС решиха: Без промяна на договорите, с по-строги бюджетни правила

Не се стигна до решение за промяна на Договора за ЕС, ще се търсят механизми за подписване на договор между 17-те държави-членки на еврозоната

07:45 | 09.12.11 г. 5
<p>
	Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел пристигат на срещата на върха. Снимка: Ройтерс</p>

Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел пристигат на срещата на върха. Снимка: Ройтерс

Лидерите на Европейския съюз се споразумяха за затягането на фискалната дисциплина, но не и за промени в Договора за ЕС, предаде Ройтерс. Сега ще се проучват възможностите за договор между 17-те държави от еврозоната, като към него ще може да се присъедини всяка от останалите държави-членки в Еврообщността.

Според споразумението ще се прилагат автоматични санкции срещу страните с прекомерен дефицит, освен ако три четвърти от членките на ЕС не решат, че санкциите са излишни.

Освен това националните бюджети в еврозоната ще трябва да са балансирани, като този принцип ще се счита за спазен, ако дефицитът не надхвърля 0,5 процента от номиналния брутен вътрешен продукт (БВП).

В проекта за декларация се казва още, че правилото за балансираните бюджети трябва да се приложи в националното законодателство, а Европейският съд ще контролира изпълнението на ангажимента.

Лидерите на държавите от ЕС се споразумяха още Европейският стабилизационен механизъм, който е в размер на 500 млрд. евро, да започне да действа от средата на следващата година. Европейският фонд за финансова стабилност ще продължи да функционира паралелно с новия механизъм до средата на 2013 г., както е планирано.

Заради провала на преговорите за промяна на Договора за ЕС обаче се възродиха опасенията, че се утвърждава идеята за “Европа на две скорости”.

“Винаги сме казвали, че ако не се получи с 27-те, ще се опитаме промяна да има за 17-те”, анонимен европейски дипломат е заявил пред Ройтерс.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от CNBC, заяви, че е искал всички държави да се съгласят на незначителни промени в договора, които биха могли да се приложат бързо без да се иска тяхната пълна ратификация.

Веднага след като проектодекларацията от срещата беше огласена, официален представител на Германия отхвърли всички приети основни мерки, включително и функционирането на Европейския стабилизационен механизъм, както и дългосрочната цел за емитиране на общи еврооблигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
vinsa
преди 12 години
просто е смешно какво решение са взели, санкции, все едно родител възпитава детето си и му казва ако не решиш задачата, ще те напляскам, вместо да му обясни как да я реши, сега ще се плашим ли ко, надявам се някой ден да ги пометем и да дойде социализмът :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Гари
преди 12 години
Даа, май всичко е един голям блъф, за да се успокоят малко пазарите и да паднат малко лихвите по облигациите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Всичко е прах в очите и вятър в косите. Събраха се на банкет изхарчиха някой друг милион по хотелите ( и те са хора трябва да ядат ) . няма какво да се сърдим на нашите управници. дойде голяма криза и се видя "великите" как добре се справят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Гари
преди 12 години
Е добре де, какви са тия автоматични санкции, които толкова ще стреснат правителствата на Гърция, Италия и др., че те тутакси ще почнат да режат разходи и намаляват дефиците. Никъде не видях да пише нещо за тях, което май значи, че още не са ги измислили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
нещо много вяло и неубедително ми се струва това споразумение. то може и да допринесе в далечно бъдеще за нещо, а може и да не допринесе "освен ако три четвърти от членките на ЕС не решат". ами ха дано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още