IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ не успява да стерилизира ликвидността от програмата за изкупуване на активи

Всяка седмица ЕЦБ се опитва да изтегли от банковата система същото количество пари, каквото е създала програмата й за изкупуване на ДЦК

08:41 | 30.11.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ не успява да стерилизира ликвидността от програмата за изкупуване на активи

За първи път от 7 месеца Европейската централна банка (ЕЦБ) не успя напълно да неутрализира излишната ликвидност породена от операциите за изкупуване на облигации – знак за нарастващото напрежение сред банките в еврозоната, пише Bloomberg.

Базираната във Франкфурт институция вчера обяви, че внесените от 85 европейски банки 7-дневни депозити възлизат общо на 194,2 млрд. евро. Банката искаше да привлече 203,5 млрд. евро – сумата, създадена от програмата й за изкупуване на облигации, стартирана през май 2010 г. За последен път банката изпадна в подобна ситуация на 26 април.

„Това просто е поредният знак, илюстриращ несигурността на ситуацията“, казва Михаел Шуберт, икономист на Commerzbank AG във Франкфурт. „В момента банките държат повече кеш, отколкото им е необходим. Всички са много предпазливи.“

Въпреки че ЕЦБ не е успявала да „стабилизира“ дълговата си програма най-малко четири пъти, това е първият подобен случай, откакто банката започна да изкупува италиански и испански облигации през август 2011 г. Всяка седмица ЕЦБ се опитва да изтегли от банковата система същото количество пари, каквото е създала програмата й за изкупуване на ДЦК. По този начин институцията иска да гарантира, че паричното предлагане няма да набъбне и да създаде инфлация.

След изявлението на банката еврото поевтиня спрямо долара с около половин цент до 1,3334 долара.

Последна актуализация: 23:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
tiggo
преди 12 години
Би ли ми обяснил защо един кредитор с поне капка здрав разум ще превалутира кредита, който е дал в евро, от евро в гръцки драхми примерно, като му е пределно ясно какво ще се случи след това - ще получи шума, с която освен да отиде на почивка в Гърция или да я използва за тоалетна хартия друго няма какво да прави! Това няма да стане, поне докато кредиторите имат капка акъл. В подобна ситуация е по - вероятно кредитите да си останат в евро и да станат тотално необслужваеми, поради простата причина, че никой няма да иска да си купува драхми срещу евро, та да може Гъците да си плащат заемите, съответно те могат да си девалвират валутата колкото искат, но освен да затъват още повече друго няма да постигнат, освен ако някой не се навие да опрости дълговете им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Всичко си върви по плана на "господарите". Кризата е планирана и се случва. Или ще кажете Патилан с неговите конспирации пак? Толкова е елементарно, тренда на пазарите си е нагативен!!! Ако бяхте трейдъри с опит и разчитахте графиките, там всичко си е изписано. Плана е в действие. Какво още не ви е ясно? Кое е ще изпревари, краха на САЩ-ЕС или Войната ли? Отговора и тука е ***, ако доживеем първото, ще видим и второто........айде стига цифри вече. Цифрите са за "стадото", дето си мисли че то е инвеститора, то командава парада и много разбира от цифри борси и бла,бла....Както, като роба, който си мисли че не е роб, но винаги ще си остане такъв, докато не си смени мисленето. Конспирации! Вятър работа! Така говорят невежите и страхливите! КРАХА е планиран не го ли разбрахте най-сетне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
rainmaker
преди 12 години
Дневния обем USD/EUR търгуван на FX е над $1 трилион. Би било интерресно да обясниш как точно на практика се подържа този изкуственно висок курс на EUR...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
"Пълен хаос, рестрикции,austerity measures,които замразяват всякаква бизнес-активност, твърдоглавие, бездействие."************************По-точно описание на предколедна Европа не бях чел тези дни! Май започна да се вижда истинското лице на последното поколение евробюрокрация, интелектуалното ниво на политическия елит на обединена Европа! Богатството, излишъка и спокойствието създават лоясали и импотентни мозъци, чийто работен потенциал е обратно пропорционален на глада им за материални придобивки! Класическа сцена на един цивилизационен епилог!Мерси за вниманието! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
Не е ясно как може да сложиш минуси на коментарите по-долу след като са 100% истина.Завоалирането на действителността не я прави учебен час в Хогуортс.Еврото в момента е безкрайно изкуствено силно,а тази химерна "сила" се поддръжа само защото е в изгода на САЩ и Германия.Нито една друга страна, освен може би отчасти Франция и Холандия няма никаква позляа от силно евро.А и ако стойността на една валута се определя от фундаментите,както повтарят като развалена плоча от Вашингтон,къде са реалните "фундаменти" за силна валута в еврозоната?!Пълен хаос, рестрикции,austerity measures,които замразяват всякаква бизнес-активност, твърдоглавие, бездействие.Всъщност с разпада на еврозоната далеч няма да настъпи вселенски катаклизъм,Точно обратното-има голяма вероятност възстановяването на отделните страни да стане даже прекалено бързо.Проблемът обаче е за Германия-марката ще стане прекалено скъпа на първо време,а гарантираните сега европейски пазари ще изчезнат.Ето къде е ключът за палатката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
"Дори една страна да излезе от ЕЗ , и тя да почне да си плаща дълга в новата си собствена валута ..ЕЗ ще се разпадне понеже икономиката на тази страна много бързо ще излезе от кризата" =======================================================Ma ти сериозно ли го мислиш това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
supertrader
преди 12 години
Не може да се коткажат от еврото !!! Това е което стресира кредиторите , защото е възможния вариант да не си получат никога парите и това помпи лихвения процент по дълговите книжа. Дори една страна да излезе от ЕЗ , и тя да почне да си плаща дълга в новата си собствена валута ..ЕЗ ще се разпадне понеже икономиката на тази страна много бързо ще излезе от кризата. Кой ще спре другите да започнат да напускат ЕЗ ??? В момента страните са емитирали тези ДЦК в националната си валута - евро , те разбира се ще кажат ако напуснат ЕЗ че ще изплащат дълга си в национална валута - и така ще го плащат например гърците в драхми , а драхмата ще девалвира докато се стопи дълга им. Заблуда е че те в един момент няма да овладеят драхмата си и да и спрат обезценката , ще приватизират малко държавна собственост и парите ще ги налеят срещу еврото и в подкрепа на драхмата. Допуснат ли някой да напусне ЕЗ , то това ще е нейния край и края на икономическия възход на кредиторите и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Гърция вече изпитва на свой гръб какво значи да имаш европейски приятели, които предлагат заеми и в същото време налагат екстремни орязвания на държавния бюджет. Тези приятели са толкова сигурни в правотата на решението си, че позволяват на подивялото си куче-спасител МВФ да отхапе своя дял от гръцката трагедия. Между другото, това също значи и че еврото сега е подпомогнато от МВФ. Щеше да е смешно, ако не беше толкова трагична реалност.Ирландия, Португалия и Испания също изпадат в затруднена ситуация. Докато са обвързани с еврото, те не могат да девалвират валутата си. Еврото сега действа като натрапен невидим обменен курс между страните. Същите страни се сблъскват с двоен проблем. Първо, те трябва да редуцират дълговете си до договорените европейски нива и, второ, те трябва да избягват нови дългове в бъдеще.Как може страните от Еврозоната с по-ниска производителност да избегнат затъването в нови дългове? Е, няма как това да се избегне. Няма как да попречите на населението на страните с по-ниско производство да внасят повече, отколкото изнасят. Дори има логика да се предположи, че те ще предпочетат по-евтините и добри продукти, внесени от по-производителните евро-страни. Това е фундаменталният недостатък на общата валута в един общ пазар, съставен от икономики с крайно нееднородни възможности.Суровите мерки, които тези страни предприемат днес, стават абсолютно безсмислени, ако те не се откажат от еврото!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още