IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

116 млрд. евро от кредитите на ЕЦБ са за италиански банки

От UniCredit и Италианската банкова асоциация обаче опровергават идеята, че свежите средства ще накарат банките да купуват повече национален дълг.

22:35 | 21.12.11 г. 1
116 млрд. евро от кредитите на ЕЦБ са за италиански банки

Повече от 10 италиански банки, включително най-големите кредитни институции в страната  UniCredit и Intesa Sanpaolo, получиха 116 млрд. евро под формата на 3-годишен заем от Европейската централна банка на проведения днес аукцион, което е почти 25% от общия размер на отпуснатите кредити, съобщиха пред Ройтерс трима източници, запознати директно с въпроса.

Общо 489 млрд. евро бяха предоставени на 523 банки, увеличавайки надеждите, че кредитният крах може да бъде избегнат и че средствата могат да бъдат използвани за закупуване на италиански и испански държавни облигации.

„Това са 116 млрд. евро“, каза банков източник. Двама други потвърдиха посочения обем.

Цифрите включват 40,4 млрд. евро в гарантирани от държавата банкови облигации, използвани като гаранции по тегленето на кредити. Банките обаче могат да предоставят като гаранции и държавни облигации.

От UniCredit и Италианската банкова асоциация обаче опровергаха идеята, че свежите средства от ЕЦБ ще накарат банките да купуват повече национален дълг.

„Убеден съм, че ликвидността трябва да подкрепя реалната икономика и по този начин да бъде избегнат кредитен крах“, заяви главният изпълнителен директор на UniCredit Федерико Гицони.

Критиката от асоциацията към Европейския банков регулатор (European Banking Authority – EBA) пък бе унищожителна. „Правилата на ЕВА са спирачка за закупуването на държавни облигации, така че дори важната ликвидна инжекция на ЕЦБ от почти 500 млрд. евро не може да бъде използвана за подкрепа на националния дълг“, заяви генералният директор на организацията Джовани Сабатини.

„ЕВА създаде проблема в отношението на пазара, че новите „токсични“ активи са държавните облигации. Банките не само няма да увеличат своята експозиция към тях, но вероятно дори ще я намалят, а това създава потенциален проблем за рефинансирането на държавния дълг“, добави той.

Банките в страната притежават италиански държавни облигации на стойност 192 млрд. евро, като 5-те най-големи кредитни институции в страната държат 160 млрд. в този тип ценни книжа.

От юли тази година италианските кредитни институции значително увеличиха зависимостта си от кредитирането на ЕЦБ, след като страната започна да изпитва затруднения заради високата доходност по финансирането си от международните пазари, което затрудни достъпа на банките до него.

През ноември финансирането на италианските банки от ЕЦБ нарасна до 153 млрд. евро от 111 млрд. евро през октомври, докато през юни то бе едва 41 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
dobribozhilov
преди 12 години
Италианските банки работят в симбиоза с италианската държава и ще изкупят облигациите. Испанските работят с испанската държава. Френските - с френската. Системата е съвсем проста - Централната банка печата пари, дава ги на банките и те купуват облигации. Така се заобикаля прякото печатане на пари - като ЦБ директно купува облигации. Ниските лихви и облигациите през банките са основният метод за печатане на пари. Ползва го и ФЕД. Резултатът - парите се обезценяват. Миналата година златото в евро е поскъпнало с 25% - точно колкото са и напечатаните пари. Няма прошка, на пазара няма измами. Всичко се плаща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още