IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Европа се нуждаят от близо 115 млрд. евро допълнителен капитал

Това показват оценките на Европейския банков регулатор, които изтекоха в медиите

19:29 | 08.12.11 г.
<p>
	Един от клоновете на френската банка BNP Paribas. Снимка: Ройтерс</p>

Един от клоновете на френската банка BNP Paribas. Снимка: Ройтерс

Европейските банки ще трябва да наберат 114,7 млрд. евро (152,7 млрд. долара) допълнителен капитал като част от мерките в отговор на дълговата криза в еврозоната. Това е посочено в документи на Европейския банков регулатор, с които Bloomberg разполага.

За сравнение, през октомври регулаторът оцени нуждата на европейските банки от допълнителен капитал от първи ред на 106 млрд. евро, което е с над 8 млрд. евро по-малко.

Според оценките на регулаторния орган банките в Германия ще трябва да наберат 13,1 млрд. евро допълнителен капитал, а банките в Италия – 15,4 млрд. евро.

Капиталовите нужди на банките във Франция се оценяват на 7,3 млрд. евро, а в Испания – на 26,2 млрд. евро, посочват от регулатора.

В документа е посочено, че финансовите институции трябва да представят плановете си за рекапитализация до 20 януари 2012 г. Новите изисквания за капиталова адекватност банките трябва да покрия до края на юни, съобщава Ройтерс.

Банките ще трябва да попълнят финансовите си дупки с нови емисии акции, свиване на кредитирането и продажби на активи. Властите в отделните държави пък ще бъдат длъжни да спасяват всяка от местните финансови институции, които не успеят да намерят средства, за да покрият новите изисквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още