IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа има защо да се страхува от оттеглянето на западните банки

Кредитната примка около региона се затяга още повече от факта, че банките с най-широко присъствие в региона са сред институциите, изпитващи най-сериозни проблеми, пише FT

08:54 | 16.11.11 г. 10
Автор - снимка
Създател
Източна Европа има защо да се страхува от оттеглянето на западните банки

Изправени пред перспективата за анемичен растеж в развития свят и по-високи капиталови изисквания, наложени от банковите регулатори, логично е финансовите институции да се фокусират върху развиващите се пазари.

Точно обратното, пише Financial Times. Да вземем като за начало Китай. Миналата седмица Goldman Sachs, която едва ли бихте определили като компания със сериозни проблеми, съобщи, че иска да продаде акции за 1,5 млрд. долара от своя дял в Industrial & Commercial Bank of China.

Само преди няколко месеца Bank of America Merrill Lynch предприе подобна стъпка, като понижи участието си в China Construction Bank.

В краткосрочен план подобна стратегия наистина изглежда примамливо. Западните институции се отървават от обезценяващите се акции на китайските банки и в същото време освобождават така необходимите средства за покриване на новите капиталови изисквания.

Да държите подобни суми блокирани в акции е нежелателна перспектива в светлината на новите капиталови регулации. Още по-лошо, дяловете в китайските банки не предоставиха възможностите за бизнес, за които някои западни банкери мечтаеха. Причината е, че китайската държава е основен акционер във всички местни банки.

Оттеглянето от най-големия световен пазар все пак изглежда странно, когато перспективите за бизнес в останалата част на света са толкова сиви.

Подобна тенденция, макар и не толкова изявена, се наблюдава и в други развиващи се страни, като Бразилия например. Тук, разбира се, липсват опасенията, че страната се опитва да контролира достъпа до пазара.

Въпреки това HSBC се опитва да продаде бразилското си подразделение за потребителско банкиране, като част от глобална стратегия за свиване на мрежата си за банкиране на дребно, а Royal Bank of Scotland свива инвестиционното си банкиране. Единствената  банка, която се опитва да разшири дейността си в Бразилия е JPMorgan.

Все пак Бразилия е една от малкото страни в света, където банките все още генерират типичните отпреди кризата нива на възвращаемост на собствения капитал от 25% или повече.

Основното оправдание на банкерите е регулаторният натиск за повишаване на капиталовата адекватност. Никъде обаче този натиск не е по-голям, отколкото в Европа, където институциите не само, че трябва да отговорят на новите изискванията за капиталова адекватност, договорени според Basel III до 2019 г., но до края на юни 2012 г. трябва да се съобразят с дори още по-строги изисквания, наложени от европейския банков регулатор (EBA).

Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
"Мисля, че не е точно така. Ако приемем, че лихвата тук е 10%, а там 6%, то абсолютната сума като пари, която събират в повече тук е нищожна за да компенсира сумата от 15% изцяло несъбираеми кредити като абсолютна сума"Интересно мислене ... лихва 10% е лихвата и тя е 100%, това означава че там лихвата им е 60% от нашата 100% лихва. И тези 15% не обслужвани кредити са обезпечени поне на 50% към момента по твоите разсъждения, от което излиза, че няма да могат веднага да си съберат само7.5% от 100%. Но това не означава че останалите 7.5% са напълно отписани, защото Българина все още ще продължава да ги дължи. А както знаем в България кредитора е бог и дори може да ти вземе и държавните помощи, минималната сума която по-закон ти се полага, абе с две думи, можеш да оцелееш само ако отидеш в сивия сектор и не декларираш никакви доходи защото веднага ще ти ги отнемат. Така че въобще не се плаша за тези у.......и. Да не говорим, че досега за 4-5 години са получавали и взели почти само лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Май нещо глобализмът не се състоя!И интересно, след тези западни банки, когато се изтеглят от тук, какво ще остане, кой ще ги замести? Може би някакви източни банки?След като дадем земя на китайски земеделци, внесем китайски пастири, вероятно ще се появи и нужда от китайски банки? Хаха... красота!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
diado mrass
преди 12 години
Мисля, че не е точно така. Ако приемем, че лихвата тук е 10%, а там 6%, то абсолютната сума като пари, която събират в повече тук е нищожна за да компенсира сумата от 15% изцяло несъбираеми кредити като абсолютна сума. А колкото до обезпеченията, те най-вероятно са средно около 40% от отпуснатия кредит и то по цени от времето на пика в цените. Сега, при едно бясно предлагане, много вероятно е цените да стигнат и до под 50% от оценката в ипотеката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
edimi
преди 12 години
Нямаме държавници. Иначе някой можеше и да се сети за Балканска федерация в отговор и/или преди ЕС. Някога.......Едно време, имало държавници, идеи.....национални интереси, после дошъл лошия вълк и.....Няколко пъти "подпитвам", защо има валута без държава, ама никой не "подсказва".....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
А да, забравих "преференциалните" лихви и "липса" на обезпечение.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
edimi
преди 12 години
До последно ще стоят. Първо се говори че ,е огромен ръста на паричната маса. Второ с девалвацията на лева/замразени доходи, растящи цени/, прибират "девалвирано евро". Затова и разни търговци се надпреварват кой по-голям маркет да построи. Като "изпият" и последната капчица, ще се преоблечат с дрехите на спасители и ще ни "помагат", сега са "партньори"....смех....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
С лихви 40% над средните за ЕС компенсират 15% несъбираеми вземания. А да не забравяме, че 90% от тези 15 не са съвсем несъбираеми... Имат си обезпечения, така че не ги жали тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
topfly
преди 12 години
Да не забравяме все пак, че лошите кредити в голяма степен се компенсират с големите рискови премии които начисляват западните банки за кредите си в Източна Европа.Цялостно пресъхване на кредите едва ли ще има, но може да видим допълнително увеличение на рисковите премии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
diado mrass
преди 12 години
Гарантирани е малко условно. По-скоро са им гарантирани огромни обеми несъбираеми кредити и лавинообразната обезценка на ипотекираното имущество, което трябва да излезе залпово на пазара при оттеглянето им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
Как ще се оттеглят бе, вие ненормални ли сте? Та къде на друго място те са богопомазани и печалбите са им гарантирани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още