IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР: Източна Европа трябва да се подготви за още една криза

Най-уязвими от очертаващото се изтегляне на западноовропейски банкови капитали от региона са Унгария, Словакия и България, се посочва в доклад на банката

19:37 | 15.11.11 г. 10
Автор - снимка
Създател
ЕБВР: Източна Европа трябва да се подготви за още една криза

За втори път през последните 3 години Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) води разговори с банкери и политици от цяла Европа, в опит да предотврати пресъхването на капиталовите потоци към подразделенията на западните банки в Източна Европа, пише Bloomberg.

Решението ще се различава от Виенската инициатива – ангажимент, поет през 2008 г. от най-големите европейски банки да подкрепят източноевропейските си филиали след колапса на Lehman Brothers, обяснява Пироска Наги, съветник към ЕБВР. Споразумение може да бъде постигнато до няколко седмици, допълва тя.

„Това което е необходимо в сегашната ситуация е засилена координация“, посочва Наги. „В противен случай ще станем свидетели на негативния ефект от едностранни, тесногръди решения на отделни правителства“, казва тя.

Преди месец европейските лидери се договориха, че до края на юни 2012 г. европейските банки трябва да повишат капиталовата си адекватност до 9%. Тъй като около три четвърти от банковия сектор в Източна Европа е в ръцете на западноевропейски банки, включително UniCredit и Erste Group Bank, финансирането на местните източноевропейски подразделения на тези банки вероятно ще бъде замразено, предупреждава ЕБВР.

Според европейския банков регулатор (EBA) банките в Европа се нуждаят от 106 млрд. евро свеж капитал. Италианската UniCredit, най-голямата банка в Източна Европа, трябва да набере 7,38 млрд. евро. Erste, която е собственик на втората по големина банкова група в региона се нуждае от 750 млн. евро.

Дълговата криза може да ограничи търсенето за източноевропейския износ и да понижи капиталовите потоци към региона, както през 2008 г., се посочва в публикувания днес годишен доклад на ЕБВР.

„За съжаление регионът трябва да се подготви за още една криза“, казва главният икономист на ЕБВР Ерик Берглоф. „Ако кризата излезе от контрол, финансово-интеграционният модел между Западна и Източна Европа може да се окаже застрашен“.

Икономиките в Източна Европа са в по-добра форма отколкото през 2008 г. и са по-малко зависими от външно финансиране. Балансите на източноевропейските банки като цяло са в по-добро състояние. Въпреки това, поради високите нива на лоши кредити, които все още не са достигнали своя пик, допълнителен капитал вероятно ще е необходим, се посочва в изявлението на ЕБВР.

Сътресенията в Западна Европа крият сериозен риск за влошаване на и без това не особено оптимистичната прогноза за Източна Европа, се посочва в доклада на ЕБВР. Най-уязвими от надвисналата кредитна криза са Унгария, Словакия и България, следвани от Хърватия, Словения, Румъния и Полша, предупреждава банката.

Moody’s Investors Service, която днес понижи прогнозата си за полския банков сектор до негативна, очаква „през следващите 12-18 месеца натискът върху сектора да се усилва постепенно, повлиявайки негативно на качеството на активите, ликвидността и доходността“.

Западноевропейските банки могат да изтеглят от Източна Европа около 13 млрд. евро, пресмята Питър Атард Монталто, икономист на Nomura International Plc в Лондон.

„Ефектът върху Югоизточна Европа и особено върху България, Сърбия, Румъния, както и Унгария, може да се окаже обезпокоителен“, посочва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Ако разпадът на евро-зоната е неизбежен, тогава какво да очакваме?Бройте България като една от "периферните икономики". Въпреки че няма да изоставяме еврото (защото не сме го приели), ние ще се срутим по най-тежкия начин, доколкото нашата валута е обвързана неразривно с еврото и ще се срути заедно с него. Ще има банкова криза, която няма да може да се овладее и банките ще фалират. Държавата няма да има твърда валута да изплаща депозитите (дори доларовите) и ще трябва да печата левове, за да ги изплаща. Това ще срине и нашата валута.Великобритания има собствена валута, при това не във валутен борд към еврото. Въпреки това, се готви, и го обявява публично. А ние сме се заварили към еврото и не правим нищо. Левът практически е евро и ако едното потъне, потъва и другото. Защо никой в тази страна не гледа към тази най-голяма заплаха и за икономиката, и за цялото ни общество? Някъде около 10 милиарда евро на български спестители предстои да изгорят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Ние се подготвяме за криза, а запада си щрака с пръсти ли? Ще видим..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
seabank
преди 12 години
айде пак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Те капиталите вече ги изнесоха и ги набраха при фантасмагорични лихви , вече няма за изнасяне. Не ми е ясно с какво помогнаха на източна Европа ???!!!! Фиктивния износ не може да бъде застрашен , нито пък износа на гастърбайтери и хора дето ги изнасяме като чували с картофи. Не знам какво искат да кажат с идеята за втора криза , при положение че откакто сме влезли в депресия и то благодарение на помощта на западните - гръцки и италиански банки не сме излезли и за момент от нея.По скоро при нас фискалния резерв върви към зануляване , а предстоят и по сериозни плащания по дълга ни. Напротив редно е да се разделят банките тук на две групи и едната група - купуваща български ДЦК да получи привилегии , а ако има кандидати за втората група пред офисите им да има български граждани които си теглят депозитите. Трябват ни пари за пенсии и заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
biserz
преди 12 години
Аз като гледам тука е трагедия само с едно действие и без тия доклади.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
biserz
преди 12 години
Браво! Само, че май по-добре, ако можеш извън България, че на село и мутрите върлували - няма как криза е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
tpoint
преди 12 години
освен и бойко да напечата десетина милиарда лева, та и ние по модела на западна европа да излезем от кризата, борда нема да мръдне, с това обезценено евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
tpoint
преди 12 години
как точно дълговата криза е свързана с износа на източна европа, само студентите от оксфорд сигурно знаят, по-скоро би повлияла върху вноса, но тук според мен друго е прикрито, усилията на големите банки да изтеглят евра от източна европа, за да компенсират налятите в западните икономики,по този начин ще се ограничи паричното предлагане в европа като цяло и ще ограничи поевтиняването на европо, източните банки нямат нужад от средства тъй като се пръскат по шевовете от блокиран вследствие преустановеното кредитиране капитал, България не е застрашена от криза, по простата причина икономиката е в пасивно състояние и не генерира промени, които биха могли да я изведат от настоящия баланс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
rover
преди 12 години
Добре, че поне в Западна Европа няма и помен от криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Аз не мога повече да се подготвям, плащам 1000 единици кредит на месец, а един Немец плаща 250 единици на месец за същата сума. Скоро време даже спирам да плащам пък нека си има криза. Ще се оправя с прехраната си някак си но повече не мога да храня:МВФЕЦБСБФЕДПолитициБанкериМонополиМалцинстваАдминистрацияПолицияПенсионериПседопенсионериОправяйте се сами отивам да село ... в дълбокото село
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още