IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои европейски банки се нуждаят от най-много нов капитал?

Десетте банки с най-голяма нужда от нов капитал трябва да набавят над 122 млрд. евро, показва изследване на Credit Suisse

10:22 | 03.11.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
Кои европейски банки се нуждаят от най-много нов капитал?

Последните месеци за банковия сектор са белязани от постоянно напрежение и натиск за набиране на свеж капитал. Причините за това са няколко – слабата икономическа активност, влошаването на кредитните портфейли, повишените рискове.

Най-голямото затруднение за финансовия сектор обаче без съмнение са проблемите на страните от еврозоната.

Заради трусовете, които банковия сектор имаше през последните години, и особено в месеците след фалита на Lehman Brothers през 2008 година, европейските регулатори проведоха стрес тестове на основните банки в еврозоната. Целта беше да се установи кои финансови институции са поставени пред повишен риск и следователно трябва да подобрят капиталовите си показатели.

Изследване на Credit Suisse, базирано на резултатите от стрес тестовете и изискванията на европейските регулатори, разкрива кои са десетте банки от еврозоната, които имат нужда от най-голямо количество нов капитал. Само те ще трябва да си осигурят над 122 млрд. евро, за да отговорят на регулаторните изисквания.

В изследването са попаднали 90 европейски банки, като за изчисленията е заложено изискване за капиталова адекватност на банковия капитал от първи ред от 9 на сто.

Ето и кои са банките, на които ще трябва най-много нов капитал:
 

Банка Държава Размер на недостига Основен капитал от първи ред
Royal Bank of Scotland Великобритания 19,42 млрд. евро 6,20%
Deutsche Bank Германия 13,58 млрд. евро 6,30%
BNP Paribas Франция 13,55 млрд. евро 7,10%
Societe Generale Франция 12,83 млрд. евро 6,10%
Barclays Великобритания 12,78 млрд. евро 7,10%
UniCredit Италия 11,96 млрд. евро 6,70%
BPCE Франция 11,61 млрд. евро 6,50%
Commerzbank Германия 11,32 млрд. евро 5,40%
Bankia Испания 7,75 млрд. евро 5,40%
National Bank of Greece Гърция 7,58 млрд. евро -0,80%

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Европа спасява банките - за чия сметка? Всеки ден в медиите се повтаря един и същи рефрен - Европа спасява банките, Европа спасява банките. Лошото е, че средния европейски гражданин много-много не разбира какво значи това. Най-простото обяснение на това, какво значи Европа да спасява банки, изглежда така: частните -- повтарям ЧАСТНИТЕ -- банки бълват кредити колкото могат и после се оказват застрашени от банкрут, когато финансовия балон се спука. Политиците си казват: О, не! Нашите приятели олигарси губят от богатството си! Не може да допуснем те да престанат да трупат милиарди! Затова парламентите на европейските страни гласуват спасителни пакети за алчните банкери. Какво е спасителен пакет? Много просто: банките се спасяват с парите на данъкоплатците и дълговете на частните банки се стоварват върху бюджета. После медиите ви казват, че страната трябва да орязва социалните разходи. Защо? За да може да платите дълговете на олигархията. Вие, господа, ходете всеки ден на работа, плащайте данъци и гладувайте. Защо? Защото с вашите данъци банкерите трябва да си купуват нови острови, яхти, апартаменти в Монако и т.н. Парите нямат значение за тях, защото тези пари ги изработвате вие, народа. Той нали е за това - да се блъска всеки ден, да произвежда, да плаща данъци и чат пат да го пращат на война (в името на бизнеса, нищо че ви уверяват че воювате от хуманитарни съображения).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Еврото е валута, принадлежаща на Европейската Централна Банка (ЕЦБ) във Франкфурт. ЕЦБ е притежавана от централните банки на страните-членки. Въпреки, че имената на тези централни банки звучат така, все едно те са свързани с държавата (Deutsche Bundesbank*, Banque de France, и т.н.), всички те са независими от правителствата си и повечето от тях са управлявани от частни съвети!!! Въпреки частния си характер, ЕЦБ е официален орган на Европейския съюз. Заради точка 7 от статута на Европейската система на Централните Банки (ESCB) и точка 107 на Маастрихтското споразумение, ЕЦБ се радва на пълна независимост. Обърнете внимание на факта, че тази независимост не идва от някаква логична или организационна нужда, а произхожда единствено от вярването, че само независимите централни банкери могат да управляват правилно паричната система. Еврозоната изпадна в катастрофална криза, защото бе зачената на честна дума и без имунна система срещу злоупотреби. Нейният механизъм за самоконтрол бе пожелателен и разчиташе, че правителствата не лъжат. Оказа се, че някои лъжат на едро, и то от самото начало на общата европейска валута, като вкарват държавите си в свръхзадлъжнялост. Европейският съюз е пирамида, защото защитава не закъсали държави, а корпоративни банки!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Майкъл Хъдсън е икономист с висока репутация. Той е виден професор изследовател в университета на Мисури, Канзас Сити, съветвал правителствата на САЩ, Канада, Мексико и Латвия както и Института за Обучение и Изследвания към ООН. Той е бивш икономист от Уол Стрийт в банката Чейз Манхатън, спомогнал също и за създаването на първия в света фонд за държавни дългове.Хъдсън казва:Европейската дългова криза е истинска финансова война, поведена от банкитеНаистина, банките водят война срещу останалата част от обществотоВ отделно интервю Хъдсън твърди:Това, което се случва в Гърция, е същото, което е на път да се случи в Америка след няколко седмици.Големите банки прехвърлят лошите си дългове върху правителствотоСъщо така те принуждават правителствата да разпродават държавна собственост, за да могат банките да установят неофеодализъм:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Как кои...всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
Колко злато струва хляба?! Никой не е по-голям от хляба и затова не сме съгласни да идват от символа на кризата наречен европейски съюз, да ни правят васали с половин чувал зърно, което са обещали навсички в пълен хамбар! Изглежда, че имат бюрократичен апарат, който повече взема отколкото да дава, а приоритетите им вече не са това, което бяха при създаването на европейския съюз, всеки ден измислят нов тормоз и нищо не произвеждат, а само харчат ресурсите ни за военни игри, защото никого от тях не са задоволили потребността си от гърмяне и убиване, при нас това се правеше с часове по-военно обучение и по-дълга казарма докато се закрепи стабилна и правилно ориентирана ценностна система на младежта. Този икономически тумор наречен европейски съюз повече вреди отколкото помага, защото стана символ и нарицателно на понятието криза. Европейският съюз е първото чудо, което ще изчезне безвъзвратно от света, казвам ви го защото познавам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
За всички стана ясно, че когато острието е насочено към тялото, след кризата следва агонията, а след агонията, фалита и единственото, което досега спира този процес да се сбъдне по-бързо е предателството EURO, което пази и тези който натискат острието, и тези които се пазят от него. Единственото решение, е да се излезне от предателството европейски съюз и да се възстанови Националната Финансова Система на Националната Банка, очевидно една държава може да финансира себе си, а не още пет държави, а другата причина е, че приоритетите на европейския съюз вече не са това, което бяха при създаването му, а абслужват шепа некостеливи орехи, които харчат, тънат в охолство, харчат парите ни за военни игри, защото не са задоволили потребността си от гърмяне в казармата, пишат ни огромни задължения и всеки ден ни предлагат нов тормоз като плод на мисълта си. Мисля че европейският съюз е първото чудо, което ще изчезне безвъзвратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
За всички стана ясно, че когато острието е насочено към тялото, след кризата следва агонията, а след агонията, фалита и единственото, което до сега спира този процес да се сбъдне по-бързо е предателството EURO, което пази и тези който натискат острието, и тези които се пазят от него. Единственото решение е да се излезне от предателството европейски съюз и да се възстанови Националната Финансова Система на Националната Банка, очевидно една държава може да финансира себе си, а не още пет държави, а другата причина е, че приоритетите на европейския съюз вече не са това, което бяха при създаването му, а абслужват шепа некостеливи орехи, които харчат, тънат в охолство, харчат парите ни за военни игри, защото не са задоволили потребността си от гърмяне в казармата, пишат ни огромни задължения и всеки ден ни предлагат нов тормоз като плод на мисълта си. Мисля че европейският съюз е първото чудо, което ще изчезне безвъзвратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
Според мен авторите на това проучване си правят гъргара ... или по-точно се гаврят с конкуренцията. Не е казано, към коя дата са им данните на базата на които са сметнали тези потенциални липси на капитал, но при всички положение по-скоро се търси негативен ефект.За справка разгледайте отчета на Дойче от миналата седмица и сравнете ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още