IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на необслужваните лизингови договори достигна нов рекорд от 22,8%

Лизинговият портфейл намалява с 3% за тримесечието, с 13% за последната година и вече е с 36% под върха си от 2008 г.

17:18 | 15.11.11 г. 4
Делът на необслужваните лизингови договори достигна нов рекорд от 22,8%

Делът на необслужваните лизингови договори достига нов рекорд от 22,79%, или 847 млн. лв., към 30 септември 2011 г., показват данни на БНБ. Преди година този дял бе 18,4%, като сумата по необслужваните договори се увеличава с 8% за периода.

Лошите и преструктурирани банкови кредити също достигнаха рекордни стойности, като делът им е 21,56% към края на септември 2011 г.

Лизинговият портфейл възлиза на 3,72 млрд. лв. към 30 септември 2011 г., като се стопява с 3% през третото тримесечие, с 13% за последните 12 месеца и с 36% спрямо върха от края на 2008 г.

Основно това са задължения със срок от 1 до 5 години (за 1,9 млрд. лв.) и такива за срок над 5 години (за 908 млн. лв.). Със срок под 1 година са едва 25 млн. лв., а остатътъкът до 3,75 млрд. лв. са необслужваните.

Новите лизингови договори през третото тримесечие са за 270 млн. лв., но това не е достатъчно за увеличение на общия лизингов портфейл, защото погашенията са по-големи.

На годишна база има ръст с 62% при лизинга на машини, съоръжения и индустриално оборудване до 84 млн. лв. за третото тримесечие на 2011 г. Увеличението при лизинга на товарни и лекотоварни автомобили е с 46% на годишна база до 70 млн. лв.

Лизингът на леки автомобили е с ръст от 24% до 73 млн. лв. за тримесечието. Спад с 47% има при лизинга на недвижими имоти (до 20 млн. лв. за третото тримесечие), както и на компютри и друго електронно оборудване - с 42% до 2,1 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
sms_bgfunds
преди 12 години
Не са ги създали те, но ФАКТЪТ,че само УЖ ги разследват и всички са с ОПРАВДАТЕЛНИ присъди ДОКАЗВА САМО ЕДНО- няма разлика помежду им. Две години не пипнаха НПК УМИШЛЕНО (само козметично), за да може и останалите крупни крадци да бъдат оневинени ОФИЦИАЛНО от нашия "съд".А кой направи лудия бизнес с комасацията на терени на местото на Бизнес парка? Там какви рушвети са били, не дали, не колко, а КОЛКО ГОЛЕМИ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Ей, вече не издържам! Престанете да плюете Дянков и Борисов и се върнете малко повече от две години назад и се напрегнете да си спомните кой и как управляваше!!!... Сега, когата всичко отиде в ***, стоите и гледате по телевизора новите управляващи и плюете яко. Ако вие сте там, и трябва да управлявате с тези ресурси, постъпления и с тази бюрократична машина, и когато в Европа ври и кипи какво бихте направили??? Нима не знаете за Кремиковци? Нима не знаете за БДЖ??? Нима не знаете за ТЕЛКОВЕТЕ? Овчаров? Нима не знаете за ПРОФСЪЮЗИТЕ ? Нима не знаете за Цанков камък? Нима не знаете за ....? Дянков и Борисов са ги създали!?....Нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
all_trader2
преди 12 години
СЪГЛАСЕН а лошото тепърва предстои - пригответе се за нова криза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
Internet
преди 12 години
До тук ни докараха милиционерите и онзи ненормален *** -. цайса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още