IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заемите на ЕЦБ не снижават доходността по дългосрочните ДЦК на Италия и Испания

Това е ликвидна мярка, целяща да спечели време, докато понижението е възможно само при успешни мерки за контрол на разходите и стимулиране на растежа, пише Bloomberg

08:33 | 21.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Заемите на ЕЦБ не снижават доходността по дългосрочните ДЦК на Италия и Испания

Предоставените от президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги 3-годишни заеми за банките в еврозоната могат да предложат на Италия и Испания само временно убежище от дълговата криза, пише Bloomberg.

Двугодишните италиански и испански облигации поскъпнаха, след като на 8 декември ЕЦБ обяви, че планира да предложи на банките неограничена ликвидност срещу одобрено обезпечение, включващо ДЦК на страни от еврозоната.

Краткосрочните облигации на Италия и Испания поскъпнаха повече от дългосрочните им книжа, поради опасения, че приетите от Мадрид и Рим мерки за бюджетни икономии няма да помогнат за понижаването на дефицитите и дълговото бреме.

По този начин спредът в доходността между краткосрочните и дългосрочните облигации на двете страни се разшири, като разликата между доходността по 2-годишните и 10-годишните италиански ДЦК достигна 21-месечен връх.

„Става въпрос за купуване на време“, казва Джон Дейвис, стратег на WestLB AG в Лондон. „Може да кажем, че кризата наистина е свършила единствено когато пазарите повярват, че Италия и Испания са се върнали към устойчиви дългови нива“.

Интересът на инвеститорите към аукционите на краткосрочен дълг в еврозоната се повиши, след като на 21 декември ЕЦБ инжектира във финансовата система 3-годишни заеми на обща стойност 489 млрд. евро.

Доходността по тези заеми е равна на основния лихвен процент на банката, който за момента е 1%. Това помага на финансовите институции да печелят, като отпускат кредити при по-високи лихви, включително на правителства от периферията на еврозоната, където доходността е особено съблазнителна. Банките разбира се могат да използват заемите и за финансиране на собствените си дългове.

Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
balkando
преди 12 години
Системата все по-слабо се влияе от "лекарството". Или е привикнала, или заболяването е друго ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още