IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ понижава глобалната си икономическа прогноза

През 2012 г. икономиката на еврозоната ще се свие с 0,5%, като Италия и Испания ще останат в рецесия поне две години, разкрива предстоящите прогнози на фонда Guardian

13:53 | 20.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ понижава глобалната си икономическа прогноза

Както обикновено, информация за последните прогнози на Международния валутен фонд (МВФ) изтече в медиите преди официалното публикуване на World Economic Outlook следващата седмица, пише Guardian.

Според тази информация МВФ понижава глобалната си прогноза за 2012 г., позовавайки се на дълговата криза в еврозоната. Фондът очаква през 2012 г. световната икономика да нарасне с 3,3% вместо с 4%, каквито бяха първоначалните очаквания на организацията.

Според МВФ италианската икономика ще се свие с 2,2%, докато тази на Испания с 1,7%, тъй като суровите мерки за бюджетни икономии и слабото кредитиране обричат двете страни на най-малко 2 години рецесия.

„Глобалното възстановяване е застрашено от напрежението в еврозоната“, посочва фондът в чернова на все още непубликувания World Economic Outlook.

„Непосредствено политическо предизвикателство е възстановяването на доверието и разрешаването на европейската дългова криза, наред с приемане на мерки в подкрепа на растежа“, се казва в документа получен от италианската агенция Ansa.

През 2012 г. икономиката на еврозоната ще се свие с 0,5%, прогнозира МВФ. През септември очакванията на фонда бяха за ръст от 1,1%.

Според МВФ Великобритания ще изпревари всички основни европейски икономики с ръст от 0,6%, който през 2013 г. ще се ускори до 2%.

През 2012 г. фондът очаква германската икономика да нарасне с 0,3%, а тази на Франция с 0,2%.

Китай и САЩ ще останат основните мотори на световния растеж. През 2012 г. щатската икономика се очаква да нарасне с 1,8%, каквато беше и прогнозата на фонда през септември. МВФ обаче понижава прогнозата си за китайския растеж до 8,2% от 9%.

Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард се присъедини към световните финансови лидери, предупреждавайки срещу фискалните съкращения, които могат да застрашат растежа.

„Светът е изправен пред сериозни предизвикателства, които помрачават перспективите за растеж“, се казва в изявление подписано от Лагард и членовете на Global Issues Group на World Economic Forum, цитирано от Bloomberg.

„Опасяваме се от забавяне на световния растеж и повишаване на несигурността, безработицата и въвеждането на протекционистки политики“, се казва в изявлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още