IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард: Еврото ще оцелее през 2012 г.

Това е млада, но стабилна валута, а проблемите в еврозоната се отнасят до националните дългове и банковата система, смята ръководителят на МВФ

13:10 | 06.01.12 г. 13
Кристин Лагард: Еврото ще оцелее през 2012 г.

Еврото ще оцелее през 2012 г. въпреки дълговата криза в зоната на общата европейска валута, заяви генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

„Дали 2012 г. ще отбележи края на европейската валута? Съвсем не мисля така. Това е млада валута, но е и стабилна“, каза Лагард по време на посещението си в ЮАР.

„В региона има сериозно напрежение и проблеми, отнасящи се до националните дългове, до стабилността на банковата система, които се разрешават, но без връзка с валутата. А самата валута няма да се изгуби или да изчезне през 2012 г., съвсем не“, добави тя.

Генералният директор на МВФ повтори отново, че финансовата институция вероятно ще преразгледа към понижение прогнозата си за ръст на световната икономика през 2012 г., която в момента е 4%.

В ЮАР тя трябва да се срещне с управителя на централната банка на страната Джил Маркъс и с президента на страната Джейкъб Зума.

Развиващите се пазари като ЮАР понасят тежестта на бягството от риска в световен мащаб, предизвикано от кризата в еврозоната, като за 2011 г. рандът се обезцени с 23% спрямо американския долар.

Финансовият министър на страната Прейвън Гордън заяви, че са необходими допълнителни дествия в световен мащаб, за да бъде преодоляна валутната волатилност, породена от дълговата криза в еврозоната.

„Очевидно настоящата слабост на валутата е полезна за износителите, но тя оказва влияние върху инфлационния натиск, с който централната банка трябва да се справя“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
еврото не може да падне, вързано е към гащите на Фидосова !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте Mesoiadess,Незлатните са по-полезни от Златните пари.Днес проблемът е, че Незлатните пари се ползват при стар, запазен от време със Златни пари начин на държавно финансово управление (ДФУ), който е НЕГОДЕН за стопанство с Незлатни пари и поради тази ЧОВЕШКА ГРЕШКА се разви световна стопанска криза.При ползване на Незлатни пари в съответна страна, успешното противодействие срещу сегашната стопанска криза е възможно само при подобрено нейно ДФУ, което да е ГОДНО за стопанство с Незлатни пари.С уважение,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Обезпечението на валутата не е само в благородни метали и полезни изкопаеми , но и в човешки ресурси , културни и исторически ценности .......... а Европа е много богата в това отношение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Ами, ако не оцелее, какво правим......Тази, ще си хване, самолета и ще се спаси на Хаваите, при "господарите си Банкстерите", нали ако беше неудобна щяха да и спретнат нещо, като на Строс-Кан.......ако не оцелее питам, кво правим..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Има само едно нещо смислено и интересно в това изявление:"Развиващите се пазари като ЮАР понасят тежестта на бягството от риска в световен мащаб, предизвикано от кризата в еврозоната, като за 2011 г. рандът се обезцени с 23% спрямо американския долар."Значи финансовият удар срещу Европа, дава отражение най-голямо върху развиващите се пазари. (Че то еврото не се е обезценило с 23 %, но валутата на ЮАР - е.) Може би пък тоя вторичен ефект да е бил и основната цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Лагард: дрън-дрън ярина.Ту ще оцелее, ту - няма да оцелее... Вече трябва да сме сигурни, че тея изявления имат чисто пропагандна стойност, а не се някакви реални прогнози.Скийте сега: Днешните "доказателства" на Лагард, че еврото ще оцелее, са:- Че било млада валута. Демек че рано му е да умира ?!? Силен аргумент.- В региона има сериозно напрежение и проблеми, отнасящи се до националните дългове, до стабилността на банковата система, които се разрешават, но без връзка с валутата." Демек - Европа умира, ама това какво пък засяга еврото!?!- И най-силното: Навсякъде се акцентира, че "Няма да умре през 2012". През 2013-2014 може, но през 2012 - няма да умре...А бе, вие чувство за хумор нямате ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
"Няма как да не оцелее, нали на всички политици в Еврозоната авоарите са им в евра (поне по-голямата част) и бъдещите им възнаграждение също."Не можем да кажем със сигурност в какви валути са им банковите сметки, нито какви и къде са им собственостите (инвестициите)."Майтапа на страна, но обезпечението на една валута освен чрез злато и петрол може да стане и чрез силово налагане и няма къде да ходиш ще плащаш. Ще бъде спорно дали не е било по-добре да се заложи на сигурен и бавен растеж на световната икономика от порядъка на 1-2% макс или бурен растеж за година две и после всичко надолу и трудно възстановяване с десетилетия?"Е това е цялата работа. Базираха световната икономика върху непокрития щатски долар - и с това я направиха "виртуална икономика". Надуха един световен балон, и сега го спукаха. Нарочно. Хамериканските банкстери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
От къде я вземаш тази научна фантастика, "производство на енергия от нищото", сподели да може и ние да почетем и да се размечтаем...:)Майтапа на страна, но обезпечението на една валута освен чрез злато и петрол може да стане и чрез силово налагане и няма къде да ходиш ще плащаш. Парите са за размяна на стоки, а не за спекулации и лихви. Няма как да избягаш от тази истина, каквото и да правят днешните финансови "лидери", ще бъде спорно дали не е било по-добре да се заложи на сигурен и бавен растеж на световната икономика от порядъка на 1-2% макс или бурен растеж за година две и после всичко надолу и трудно възстановяване с десетилетия? Само една е разликата при първият вариант нищо неправещите хора ще забогатеят много и много бързо, което ще доведе до социални проблеми, а при втория вариант нищо неправещите ще са на минимални помощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
абитуриент
преди 12 години
добре......????!!!!!......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
supertrader
преди 12 години
Митев - златни са , доара е обезпечен с черно злато - петрола , който се търгува в долари и това позволяваше на ФЕД да напечата много повече долари отколкото би било възможно ако валутата им не бе така разпространена. Не е върно , че еврото ще просъществува - италианеца с глупостите си ще му види сметката - гарантирам ти го.После ще могат да си обезценят долара и да напечатат от новите долари достатъчно големи количества ..повече отколкото са обезпечени от самите САЩ , защото тях ще ги обезпечава Китай , който има да връща много инвестиции на янките и те щу смучат от там ,като замаяни.Китай ще трябва да продава за новите долари , които ще са кът и да ги въръща на САЩ..Еврото какво да го коментираме , просто без коментар - еврото няма да го има.Защо САЩ се нуждаят от подобни катаклизми - ще навлезем в нова евра - петролът вече няма да е източник на енергия , ще има нова технология която пак те ще пуснат на бял Свят..ще продават машини произвеждащи енергия от нищото както се казва ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още