IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Няма държави, които да са имунизирани срещу кризата

Перспективите пред глобалната икономика са доста мрачни, смята ръководителят на МВФ

09:43 | 16.12.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Лагард: Няма държави, които да са имунизирани срещу кризата

Перспективите пред глобалната икономика са „доста мрачни“ и предотвратяването на ескалацията на кризата до глобална депресия ще изисква действия от всички държави и особено на тези от Европа.

Такова е мнението на ръководителя на Международния валутен фонд Кристин Лагард, пише Ройтерс.

„Перспективите пред световната икономика към момента не са особено розови. Те са доста мрачни“, заяви Лагард по време на посещение в САЩ вчера.

„В света няма икономика, независимо дали богата или бедна, развиваща се, средна по големина или супер развита, която да е имунизирана от кризата, която според нас не само не затихва, а и ескалира“, каза Лагард.

Ръководителят на МВФ посочи няколко относително „светли места“, като страните от Азия и Латинска Америка, които според Лагард през 80-те и 90-те години с помощта на фонда са взели мерки за противодействие на слабостите в банковите си системи и регулаторните рамки.

„Всички предизвикателства, пред които те се изправиха по време на азиатската криза и латиноамериканските кризи, сега им помагат“, смята Лагард.

Нейното мнение е, че лидерите на глобалната икономика трябва да имат холистичен подход за преодоляване на системните проблеми, излезли на преден план в контекста на дълговата криза в еврозоната.

„Ще изисква усилия, ще изисква известни корекции и със сигурност трябва да се тръгне от ядрото на кризата в този момент, което очевидно са европейските страни и особено държавите от еврозоната“, смята Лагард.


“Ако международната общност не е единна, рискът от икономически срив и изолация е огромен”, предупреди тя, като допълни, че точно това се е случило и през 30-те години на ХХ век, а “ние не го очакваме с нетърпение”.

Според Лагард азиатските страни също ще трябва да се включат в борбата с дълговата криза, но лидерството трябва да се случи в Европа. “Всичко трябва да тръгне от ядрото на кризата”, заключи директорът на МВФ.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 37 rate down comment 8
Патилан
преди 12 години
Светът до момента не е бил в подобна ситуация. Инфлация е имало в отделни страни, но винаги важните, големите, световните валути, са били стабилни. В момента обаче се ликвидират големите световни валути. Доларът, еврото и йената се печатат в огромни количества, като единственото успокоение, което се поднася, е съпоставката на една печатана валута, с друга също печатана. Какво печатане ще кажете еврото поскъпва? Но то поскъпва спрямо долара, който също се печата. Не поскъпва спрямо златото например, което е някакъв стабилен измерител. Като цяло цените на горива и храни (първите жертви на всяка инфлация) растат във всички валути. Парите струват все по-малко, което закономерно води до загуба на доверие. Представете си свят, в който първа икономическа сила е Русия. На второ място е Саудитска Арабия, на трето Австралия и Канада...Това е напълно възможно в икономика с ликвидирани книжни пари и естествено върнали се твърди активи за пари. Тогава ще е Важно е кой държи петролът и въглищата, а не кой може да произвежда..... Ресурсно богати страни ще станат водещи. Това означава, че ако се ликвидира настоящата система на книжните пари, както и съпътстващата я обща финансова система, просто ще се даде короната на световното лидерство, на ресурсно богатите държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 8
atanas76
преди 12 години
Да , за съжаление е неизбежно. Какво да се прави скоро много скоро ще го приветстваме новия владетел както преди точно 70 години са приветствали Хитлер но края си го знаете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 10
Хайърсъзоff
преди 12 години
В следващото си изявление госпожата ще ни предложи и единно правителство, откога си го мечтаят..Естествено че ще говори за задълбочаване на кризата, вече и децата плашат с нея... Ако говори за отшумяване на кризата, след време няма да може да се говори за криза въобще, а това не е изгодно. естествено че един продавач на круши ще си хвали какво - крушите, не нещо друго!През следващите 5 годинки не ни мърда повтаряне на репертоара от предните пет..като телевизионна реклама - досадна и затъпяваща...но на рекламите човек поне може да посети едното място..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още