IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианските банки са се възползвали най-активно от евтините кредити на ЕЦБ*

Информацията на ИТАР-ТАСС, че търговията с акциите на Unicredit е спряна, бе опровергана

13:50 | 20.01.12 г. 5
Италианските банки са се възползвали най-активно от евтините кредити на ЕЦБ*

Италианските банки са се облагодетелствали максимално от 3-годишните нисколихвени кредити, отпуснати от Европейската централна банка през декември на финансови институции от еврозоната, на обща стойност 489 млрд. евро, съобщи Financial Times, позовавайки се на Morgan Stanley.

Според публикацията в британското издание UniCredit, която по стойност на активите е най-голямата италианска банка, е получила заем от 12,5 млрд. евро, следвана от Intesa Sanpaolo с 12 млрд. евро и  Monte dei Paschi di Siena с 10 млрд. евро.

Данните показват зависимостта на банките в някои държави-членки на еврозоната от спешното кредитиране, предоставяно от ЕЦБ. Те демонстрират колко признателна трябва да бъде италианската финансова система на новия президент на ЕЦБ, италианеца Марио Драги, който пое поста през ноември и малко след това въведе новия механизъм за финансиране, твърди Financial Times.

Взетите назаем средства от ЕЦБ от страна на италианските банки, които общо надхвърлят 50 млрд. евро, покриват над 90% от нуждите им от финансиране за 2012 г.

Други сериозни потребители на предоставяните кредити са  Royal Bank of Scotland с 5 млрд. евро, което представлява една четвърт от нуждите ѝ от финансиране за 2012 г. според анализаторите на Morgan Stanley, и испанските банки с общо над 25 млрд. евро, които по този начин са осигурили една трета от необходимия капитал за годината.

Повечето френски и испански банки не са пожелали да разкрият данните за взетите заеми.

Поддръжниците на действията на ЕЦБ подчертават важността на провежданата политика от финансовата институция. „Пазарът подценява важността на тази схема за избягването на кредитен крах“, заяви Хув ван Стеенис, автор на доклада на Morgan Stanley.

Втори аукцион на 3-годишни кредити ще бъде проведен на 28 февруари.

В свое изявление в ОАЕ вчера Драги прогнозира, че търсенето при него вероятно „ще бъде по-ниско от това на първия, но все още много високо“.

Анализатори обаче очакват скоро да се появи банкова система „на две скорости“, като една част от банките ще разчитат на нормални пазарни механизми за финансирането си, а други – на изкуствена системна подкрепа.

3-годишните кредити, отпуснати от ЕЦБ през декември, са увеличили осигурената от нея ликвидност със 193,4 млрд. евро, отбелязват от Financial Times.

*Редактирано след опровержението за спиране на търговията с акциите на UniCredit
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 22 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте Mesoiadess,проблемът не е в системата, а е от конкретна човешка грешка, която може да бъде поправена.Същата е допусната в процеса при замяна на "Златни" с "Незлатни пари".Същината на слабостта е, че при стопанство с Незлатни пари се запазва стария, от време със Златни пари начин на съответно държавно финансово управление (ДФУ). Проблемът е, че този стар, от време със Златни пари начин на съответно ДФУ е НЕПРИГОДЕН при стопанство с Незлатни пари и поради тази причина се създават диспропорции и (при достатъчно време) криза.Това е особено важната причина за сегашната световна стопанска криза.При ползване на Незлатни пари в съответна страна, успешното противодействие срещу стопанска криза е възможно само при усъвършенствано нейно държавно финансово управление, което да е ГОДНО за стопанство с Незлатни пари.С уважение,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 0
НАИВHИК
преди 12 години
А Unicredit знаят ли че търговията им е спирана или пак непроверена информация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Въпреки че кредитните агенции винаги реагират положително при отпускането на нови и нови помощи. Икономическият модел работещ според идеите на Кейнс ще затрие поддръжниците си. Грешката е заложена в системата .Къде си Иване да кажеш още веднъж ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
За това става въпрос ! Тоталин срив в доверито на инвеститорите! То не може да се манипулира.Помощта обикновено има разрушителни последици по-големи от тези при отсъствието и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още