IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ е подценявала цените на петрола и инфлацията през последните 10 години

Институцията посочва, че разработва нови модели за оценка, които ще подобрят прогнозите й

20:51 | 22.03.12 г. 1
ЕЦБ е подценявала цените на петрола и инфлацията през последните 10 години

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви в четвъртък, че е подценявала цената на петрола и инфлацията през последните 10 години – факт който вероятно е довел до грешни решения относно валутната политика на банката, съобщава MarketWatch.

Институцията посочва, че разработва нови модели за оценка, които ще подобрят прогнозите й.

„За повече от 10 години прогнозата ни за цената на петрола е била чувствително занижена“, заяви Павлос Караделоглу, икономист на централната банка, на конференция на Norges Bank.

Фючърсите се използват за прогнозиране на цената на петрола, както от ЕЦБ, така и от Федералния резерв (Фед), Английската централна банка (АЦБ), Международния валутен фонд (МВФ) и много други институции.

Цената на петрола има чувствителен ефект върху инфлацията, коментира Караделоглу.

Въпреки че цената на фючърсите обикновено се приема за най-добрия инструмент за прогнозиране на цената на петрола, дълги години фактическата цена на суровината е била по-висока отколкото са предполагали фючърсните договори.

„Пазарите са подценявали цените. Никой не е очаквал рязък скок“, казва икономистът.

Грешките в прогнозите на ЕЦБ означават, че банката е сбъркала и в прогнозите си за инфлацията, допълва той, визирайки Хармонизирания индекс на потребителските цени  (HICP).

„Ако погледнем индекса на потребителските цени виждаме, че сме подценявали инфлацията“, казва той. „Това вероятно е имало ефект върху валутната политика на банката“.

Караделоглу коментира, че тези грешките в модела на прогнозиране могат евентуално да доведат до грешки в определянето на основните лихвени проценти и прилагането на не конвенционални валутни политики. Въпреки това той уверява, че тези грешки не са били сериозни.

Той подчертава, че ЕЦБ е постигнала основната си цел – ценова стабилност, дефинирана като инфлация под, но близка до 2%.

„Ако прогнозирам инфлация от 1,9% базирана на сегашните цени на петролните фючърси и цената на петрола се качи до 200 долара за барел, то тогава прогнозата ще се окаже грешна“, казва Караделоглу. „Ако някой от показателите, които взимаме под внимание се окаже грешен това може да повлияе на решенията ни.“

„Искаме да минимизираме грешките“, допълва той, изтъквайки че в момента банката тества нови модели за подобряване на прогнозите си.

„Надявам се, че за година ще сме готови с новите инструменти по които работим“, казва Караделоглу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Бога ми, ЕЦБ се бъзика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още