IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ не успява да съживи кредитирането в еврозоната

Кредитите към потребителите и бизнеса продължават да намаляват, макар и с по-бавен темп, отколкото в края на миналата година

18:49 | 28.03.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Президентът&nbsp;на ЕЦБ Марио Драги.&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Масивните ликвидни инжекции за европейската финансовата система, осигурени от Европейската централна банка (ЕЦБ), не успяха да предотвратят свиването на кредитирането за частния сектор и показват колко крехки са перспективите за възстановяването в Европа, пише Financial Times.

Двата транша неограничени 3-годишни заеми за европейските банки, осигурени от централната банка, вляха ликвидност за над 1 трлн. евро.

Според президента на ЕЦБ Марио Драги тази интервенция е предотвратила „тежка кредитна криза“.

Според публикуваните от ЕЦБ данни, въпреки че заемите са насърчили испанските и италианските банки отново да започнат да изкупуват правителствен дълг, кредитите към потребителите и бизнеса продължават да намаляват, макар и с по-бавен темп, отколкото в края на миналата година.  

Кредитите, които банките от еврозоната са отпуснали на частния сектор през февруари, са намалели с 11 млрд. евро, съобщава ЕЦБ. През изминалия месец ръстът на кредитирането на годишна база се е понижил до 0,7% от 1,1% през януари, достигайки най-ниското ниво от юни 2010 г. насам, когато еврозоната все още се възстановяваше от рецесията.

„Риск от кредитна криза все още съществува“, казва Мартин Виле, икономист на ING. 

По-рано през март ЕЦБ заяви, че ще са необходими „няколко месеца“, за да може бизнесът и потребителите да усетят ефекта от 3-годишните заеми.

През февруари италианските банки са придобили облигации на страни от еврозоната за 22,9 млрд. евро, почти колкото и през януари - 22,6 млрд. евро. През изминалия месец пък испанските банки са придобили ДЦК за 15,7 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Не ги съди толкова строго - те просто не знаят какво да направят. Толкова могат и нямат идея какво може да се направи. Не мисли, че им е лесно или че не искат да не е такова положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Не няма да бъде спасена Дойче банк , тя е обречена. ЕЦБ можеха да изкупят всички дългове и а свалят лихвите по тях до отрицателни стойности , но те не го правят.Друг честен и почтен начин няма , всичко друго се нарича измама и тях ги боли че щяло да им се обезцени еврото - то просто не струва толкова колкото е в момента. Пазарите биха оценили едно почтенно поведение. Сега петрола ще поскъпне жестоко и те ще се хванат за главите и ще кажат че е неочаквано..само луд човек би продал изчерпваем ресурс за пари без стойност и би следвало да продават толкова , колкото пари им трябват за харчене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
Напълно съм съгласен. И аз отдавна чакам всицко да се срути, но с някакви "свети крепки" финансистите успяват да удържат нещата. Но ти си прав - колкото по-късно, толкова по-лошо ще е падането. Но *** удържат ситуацията и някои хора вече започват да си мислят, че нещата може и да се оправят. Как да им обясним, че става дума само за запушване на някакви дупки, а язовирът над нас продължава да се пълни с вода. Наистина не мога да си представя какво ще стане когато се скъса стената, но поне ще е грандиозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Много е просто, фирмите и частните лица просто избягват кредитите. Колкото и ЕЦБ да пълни банките с пари, хората са достатъчно наплашени, и голям процент вече имат кредити за плащане. Неможе вечно растежа да е на кредит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
octacomm
преди 12 години
Гигантско финансиране на дефицити с печатане на пари ... Направо немога да проумея как светът не спре това преди да е късно ... изглежда финалният срив на светвната икономика ще се отложи, но магнитутът му ще бъде невиждан. Според мен великата депресия от 1930 ще изглежда като песен спрямо това което идва... Наистина ли ЕЦБ не разбират, че проблем с дълг и дефицит не се решава с още дълг ... и финансирането му чрез измама ...Изглежда целият свят работи като една огромна пирамидална структура ... интересно какво ще стане когато и банките достигнат реален leverage 100, и само 1% загуба по стоийността на активите им затрие капитала им ... Пример Deutsch Bank сега има leverage 73. Очаквам банката да бъде спасявана от Германия при следващият срив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още