IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юрген Щарк: ЕЦБ не очакваше банките да изтеглят от нея заеми в такива размери

Еднократно понижение на основния лихвен процент на ЕЦБ бе достатъчно, не исках той да слиза до 1%, обяви бившият главен икономист на централната банка

12:40 | 30.03.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Юрген Щарк: ЕЦБ не очакваше банките да изтеглят от нея заеми в такива размери

Бившият главен икономист на Европейската централна банка Юрген Щарк заяви, че политиците не са очаквали банките да заемат толкова много средства от финансовата институция в рамките на операцията ѝ за дългосрочно рефинансиране, съобщи Bloomberg.

Макар че провеждането на операцията бе уместно, в момента ЕЦБ е в затруднено положение за 3 години и ще бъде нужно време, за да свие баланса си, добави Щарк.

Финансовата институция осигури на банките в еврозоната над 1 трилион евро на два етапа през декември и през февруари с цел да успокои финансовите пазари и да спечели време за правителствата, за да се захванат с преодоляването на дълговата криза в региона.

ЕЦБ понижи и основния си лихвен процент на два пъти през ноември и през декември, връщайки го до рекордно ниското ниво от 1%. „Моето мнение е, че едно понижаване на лихвата бе достатъчно“, каза Щарк, който напусна управителния съвет на ЕЦБ в края на 2011 г. преди мандатът му да е изтекъл. „Не исках да слиза до 1%. Засега видяхме, че нивото на инфлация остава на по-високо ниво от очакваното“, отбеляза той.

Бившият главен икономист напусна ЕЦБ заради програмата за изкупуване на облигации, която бе прекратена, след като банките използваха част от 3-годишните заеми за закупуване на държавни облигации на страни като Италия и Испания.

Макар да признава, че отпускането на кредити „е по-съвместимо с мандата на ЕЦБ“, отколкото изкупуването на облигации, той критикува качеството на допълнителните гаранции, които финансовата институция приема от банките срещу отпусканото финансиране.

„Решението за окончателното облекчаване на правилата за допълнителните гаранции бе взето от ЕЦБ, след като вече бяха напуснал“, припомня Щарк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Как така не очакваха? Те тогава даже го изкараха като много позитивно, че са дръпнали 2 пъти по 500 млрд. Защотото видиш ли щели да ги дават срещу облигации или да отпускат фирмени и потребителски кредити, които да върнат растежа. Нанай..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
mia11
преди 12 години
Едно нещо не разбрах: ЕЦБ ли не очкваше или политиците не очакваха такива заеми от банките?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още