IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгиец става главен икономист на ЕЦБ

Петер Прат изненадващо бе предпочетен пред германеца Йорг Азмусен и французина Беноа Кьоре.

18:37 | 03.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Белгиец става главен икономист на ЕЦБ

 

Белгиецът Петер Прат изненадващо стана новият главен икономист на Европейската централна банка. Решението бе взето днес от борда на директорите на банката, заяви ведомството, цитирано от Ройтерс.

Решението е изненадващо, защото за кандидати с най-високи шансове за избор се считаха германецът Йорг Азмусен и французинът Беноа Кьоре.

Така Прат стана първият белгиец на този висок пост. От основаването на ЕЦБ тази позиция е заемана само от германци. 62-годишният икономист Прат наследява на поста Юрген Щарк, който освободи позицията, протестирайки срещу политиката на банката за изкупува еврооблигации.

Кьоре ще поеме ръководството на отдела „Пазари“, за да координира спорните изкупувания на държавни облигации.

Азмусен пък ще поеме ресора „Международна дейност“ и ще участва заедно с президента на банката Марио Драги в срещите на еврогрупата и на Г20. „Той ще поеме европейските пазари“, заяви добре информиран източник. Освен това ще поеме и ръководството на юридическия отдел.

В борда на директорите освен Марио Драги и вицепрезидента Витор Констансио участват още четирима членове. Към началото на годината в борда Асмусен ще замести Щарк, а Кьоре – Лоренцо Бини Смаги. Той напусна борда, след като сънародникът му Драги бе избран за президент на институцията. Така в борда щеше да има двама италианци, но нито един французин. Натиск върху Бини Смаги упражни и френският президент Никола Саркози, който настояваше за оставката му. Традиционно в борда са представени четирите големи страни от еврозоната – Германия, Франция, Италия и Испания. Въпреки това обаче няма ясно правило за заемането на постовете.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още