IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ предлага радикални мерки за стабилизирането на големите финансови институции

Правителствата да се намесват още когато забележат, че банките не покриват капиталовите изисквания, препоръчват от фонда

10:23 | 25.04.12 г.
МВФ предлага радикални мерки за стабилизирането на големите финансови институции

Международният валутен фонд (МВФ) препоръча кредиторите да поемат по-големи загуби при случаите на спасяване на банки, съобщи FT.

Така големите финансови институции ще станат по-безопасни, но трябва да се внимава от разпространение на финансовата „зараза“, предупреждава фондът в нов доклад.

За да се предотврати дестабилизиране на банковата система при евентуален колапс на някоя банка, регулаторните органи могат да поискат да се ограничи размера на необезпечения дълг, който банките могат да държат.

Загубите на финансовите институции могат ефективно да се намалят, като дълговете се трансформират в собствен капитал или се отпишат частично като част от по-широки усилия за стабилизиране, посочват от МВФ.

Според фонда правителствата трябва да се намесят още когато забележат, че банката не е постигнала капиталовите изисквания, вместо да чакат да се стигне до изпадане в несъстоятелност.

Докладът на фонда излиза в момент, в който глобалните регулатори работят по различни предложения за за решаването на проблемите на важните за цялата банкова система финансови институции, така че да се избегне спасяването им с пари на данъкоплатците.

Подготовката на работещ режим обаче се оказва тежка задача поради различията в националните законодателства и страховете от прогонване на инвеститорите в дълг.

Наскоро и Европейската комисия върна за доработване предложенията си за стабилизирането на големите банки, които са твърде важни, за да фалират.

Предложението за ограничаването на максималния размер на дълговете, притежавани от банки и застрахователи, ще спечели подкрепата на всички, които искат да се избегне повторение на събитията от 2008 г. Тогава банкрутира финансовият гигант Lehman Brothers, а американското правителство трябваше да да спасява застрахователната компания AIG.

Има вероятност обаче така да се ограничи пазара на банков дълг, тъй като финансовите институции са и основни купувачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още