IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джоузеф Стиглиц: Бюджетните икономии в Европа са форма на „самоубийство“

Орязването на разходите за публичния сектор днес не решава проблемите на вчерашното прахосничество, посочва нобеловият лауреат

12:13 | 07.12.11 г. 20
Автор - снимка
Създател
<p class="western">
	<em><font color="#666666"><font face="Arial, non-serif"><font size="2" style="font-size: 9pt">Джоузеф Стиглиц,&nbsp;Снимка: Ройтерс</font></font></font></em></p>

Джоузеф Стиглиц, Снимка: Ройтерс

Мерките за бюджетни икономии, подкрепяни от Европейския съюз (ЕС) в опитите му да се справи с дълговата криза са „самоубийство“, казва носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц, цитиран от Bloomberg.

Европа трябва „да си вземе урок“ от опита на Аржентина, която през 2001 г. преструктурира дългове за над 95 млрд. долара, заяви Стиглиц на семинар в Буенос Айрес днес.

Ако Европа упорито продължи до орязва разходи и не предостави необходимата помощ на страните с икономически проблеми като Гърция, то почти сигурно еврозоната ще се разпадне, зави икономистът през октомври.

„Ако обаче сложат достатъчно пари на масата, валутният съюз ще оцелее, поне за още известно време“, посочва той.

Според Стиглиц бюджетните съкращения в период на нисък икономически растеж водят до по-висока безработица и спъват възстановяването.

“Рестрикциите са експеримент, който вече е опитван безрезултатно”, смята икономистът.

„Орязването на разходите за публичния сектор днес не решава проблемите на вчерашното прахосничество“, пише Стиглиц в коментар за австралийския Sunday Morning Herald, публикуван днес.

„Европейските политици знаят това много добре. Те знаят, че е нужен растеж. Но вместо да се захванат с решаването на настоящите проблеми и намерят формула за растеж, те предпочитат да поучават, какво предишните правителства е трябвало да направят. Това няма да реши проблемите на Европа и няма да спаси еврото“, изтъква икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
Wraff
преди 11 години
Кругман: "....Но в основната си част кризата не беше свързана с проблеми, породени от дерегулирани институции, които поемат нови рискове, а с рисковете, поети от институции, които никога не са били-регулирани. (Същото го пише и Стиглиц; а при Фед: действията и управлението му, стр. 212 пише: Една от причините на ФЕД да му се размине беше, че институцията не е пряко отговорна нито пред Конгреса, нито пред правителството, не се налага да получава разршение от заканадателния орган на страната ни, за да изложи на риск стотици милиарди от парите на данъкоплатците ...)... именно това е в основата на всичко, което се случи. ...............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
orf
преди 12 години
Обичам, когато масони ме оценяват...... От събота нататък обаче ние ще ги оценяваме! Тогава официално ще настъпи тяхното време! То и до сега времето - в последните 100 години - беше тяхно (от ФЕД насам), но досега се возиха безплатно на божествената колесница! Тя спира и поводите вече ще им бъдат предадени! Знам края на това пътуване, същия като на стария Файтон.........винаги е тъй с некъдърниците...... (И се извинявам, защото затъмнението не е слъчево, а лунно, което не променя нещата с Йеховата.... !)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Ха ха ха ПОНИСКИТЕ ЗАПЛАТИ ги има само в мокрите ти сънища !!!НИКОЙ ДОБРОВОЛНО НЕМА ДА СЕ СЪГАСИ НА ТОВА ! Най-баче банките, щото като им висиш с кредит за ХАПАРТАМЕНТА как мислиш ще плащаш с по-малката си заплата ????ПОМАЛКИ ЗАПЛАТИ ЩЕ ИМА, ЧРЕЗ ПОВИСОКИ ТАКИВА ха ха ха.Разбирай ИНФЛАЦИЯ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
В ЕЗ има много повече капитал отколкото са съвкупните дългове. Затова тези средства ще бъдат изкарани и инвестирани когато му дойде момента. Драстичното стягане на коланите ще доведе до падане на БВП искок на задлъжнялостта , НО1. Пазарите ще оценят този ход в далечна перспектива 2. Ще паднат цените на активите и много пари ще се изсипят като инвестиции 3. Европа ще стане по конкурентноспособна и оптимизирана с по- ниски заплати , по малко мързел и соц глезотии . Защото който не се снижи достатъчно пред настъпващите азиатски икономики го чака едно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
При два самоубийствени варианта единият от които е с отлагане - /признава самия автор/ е по достойно да се избере " самоубийство " с чест и шансове за възкръсване .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
hidko
преди 12 години
Г-н Щирлиц...ох, извинете Стиглиц. Бъдете така добър да си изживеете последните 5 години от живота във вашия си свят. Има още хиляди години, които ще дойдат след вас. Светът няма да свърши след като вие си отидете от този свят и това,че знаете кога ще стане не ви дава право да искате "след вас и потоп". Моля ви най-учтиво, да не давате мнение за неща, към които сте безхаберен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 7
orf
преди 12 години
Чудя се тия, дето са сложили -минуси на предния ми постинг срещу какво възразяват! Срещу това, че срещата на върха на ЕС е точно в навечерието на слънчевото затъмнение, или че то предшества Коледа, или че същото развързва силите на лунните сили, чийто шеф някога беше т.н. Йехова, комуто толкова се кланят в САЩ?! ....... Или срещу това, че след всичко това ФЕД ще навлезе в нов цикъл 100 годишен цикъл на управление?..... С или без възражения, това са знаменателни неслучайни събития!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
ivo0101
преди 12 години
Да могат, като си разпродадат златните резерви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Те имат перфектен план в който ЕЦБ действа като кредитор от последна инстанция , но еврото престава да е валута на държавите членки от ЕЗ а само разплащателното им средство , еврото става пари на ЕЦБ ..т.е. ЕЗ може да няма , но еврото ще има и съответно дълговете в евро се изплащат в евро и не могат да се заличат с изчезването му. Защо се опъват да го изпълнят е ясно , не им се нрави на надутите политици..те се изживяват като фактор за развитието на икономиката и обществото , фактор който преразпределя всички пари..Предполагам , че ги чакат да се издънят и Меркел и Саркози , ще са най безличните фигури един ден в исторически план. Всъщност те нищо не правят , протакат и фантазират ..тристълбово решение на кризата ..глупости на таркалета.Тези са пълен провал , дори елементарни сметки показват дълговете на задлъжнялите европейци не могат за бъдат изплатени и дори временно да се покриват с 2-3 трилиона евро.Само Германия е с толкова голям дълг и в момента лъжат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 4
Ironhorse
преди 12 години
Много, та чак безгранично си ***.Кредитите на държавите не се изплащат като на физически лица бе ***.Тук става въпрос задлъжнялостта да се сведе до разумни граници, която е 60 % от БВП. Държавите винаги ще емитират дълг, защо оставям да си отговориш сам.А правописа ти е уникален, тъкмо като за второкласник от малцинството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още