IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джоузеф Стиглиц: Бюджетните икономии в Европа са форма на „самоубийство“

Орязването на разходите за публичния сектор днес не решава проблемите на вчерашното прахосничество, посочва нобеловият лауреат

12:13 | 07.12.11 г. 20
Автор - снимка
Създател
<p class="western">
	<em><font color="#666666"><font face="Arial, non-serif"><font size="2" style="font-size: 9pt">Джоузеф Стиглиц,&nbsp;Снимка: Ройтерс</font></font></font></em></p>

Джоузеф Стиглиц, Снимка: Ройтерс

Мерките за бюджетни икономии, подкрепяни от Европейския съюз (ЕС) в опитите му да се справи с дълговата криза са „самоубийство“, казва носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц, цитиран от Bloomberg.

Европа трябва „да си вземе урок“ от опита на Аржентина, която през 2001 г. преструктурира дългове за над 95 млрд. долара, заяви Стиглиц на семинар в Буенос Айрес днес.

Ако Европа упорито продължи до орязва разходи и не предостави необходимата помощ на страните с икономически проблеми като Гърция, то почти сигурно еврозоната ще се разпадне, зави икономистът през октомври.

„Ако обаче сложат достатъчно пари на масата, валутният съюз ще оцелее, поне за още известно време“, посочва той.

Според Стиглиц бюджетните съкращения в период на нисък икономически растеж водят до по-висока безработица и спъват възстановяването.

“Рестрикциите са експеримент, който вече е опитван безрезултатно”, смята икономистът.

„Орязването на разходите за публичния сектор днес не решава проблемите на вчерашното прахосничество“, пише Стиглиц в коментар за австралийския Sunday Morning Herald, публикуван днес.

„Европейските политици знаят това много добре. Те знаят, че е нужен растеж. Но вместо да се захванат с решаването на настоящите проблеми и намерят формула за растеж, те предпочитат да поучават, какво предишните правителства е трябвало да направят. Това няма да реши проблемите на Европа и няма да спаси еврото“, изтъква икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 12 години
Колкото и за велик да се има този не е над природните закони.НЕ МОЖЕ ДА ХАРЧИШ ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО СИ СЪБРАЛ.ИЗОБЩО ЦЕЛИЯ МОДЕЛ Е СБЪРКАН.КРИЗИТЕ ЩЕ СТАВАТ ВСЕ ПО ЧЕСТИ И ВСЕ ПО ГОЛЕМИ ДОКАТО МОДЕЛА НЕ СЕ ПРОМЕНИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още