IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В днешната криза Германия е в ролята на САЩ от 1931 г.

Германското правителство трябва да спре да злоупотребява с влиянието си, като диктува политики водещи до икономически спад в други страни, коментира анализатор

14:21 | 25.11.11 г. 84
Автор - снимка
Създател
В днешната криза Германия е в ролята на САЩ от 1931 г.

Страната е изправена на ръба на икономическа и политическа бездна: правителството е пред фалит и налага жестоки бюджетни икономии; заплатите на държавните служители са орязани драстично, а данъците са увеличени до рекордни нива; икономиката продължава да се свива, а безработицата нараства експлозивно; хората се бият по улиците, банките колабират, а чуждестранните капитали напускат страната.

Гърция през 2011 г.?

Не, Германия през 1931 г., пише Фабиан Линдер, икономист на Hans-Böckler-Foundation в коментар за британския Guardian.

Министър председател не е Лукас Пападимос, а Хайнрих Брюнинг. „Канцлерът на глада“, както е известен, орязва правителствените разходи с декрет, игнорирайки парламента, докато брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е в състояние на свободно падане.

Две години по-късно Хитлер ще вземе властта, а 8 години по-късно ще започне Втората световна война. Днешната политическа ситуация разбира се е различна, но икономическите паралели са плашещи.

Както и в случая със страните, обхванати от настоящата криза, основният проблем на Германия през 1931 г. беше чуждестранният дълг. Главният кредитор на страната беше САЩ, а германските дългове бяха деноминирани в щатски долари.

От средата на 20-те години германското правителство започва да тегли огромни заеми, за да изплаща репарациите, присъдени след края на Първата световна война на Франция и Великобритания. Чуждестранните заеми помогнаха и за финансирането на кредитния бум в Германия последвал хиперинфлацията от 1923 г. Както в Испания, Ирландия и Гърция днес, германският икономически подем от 20-те години беше следствие на кредитен балон.

Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

84
rate up comment 32 rate down comment 17
Патилан
преди 12 години
За олигарсите ще е добре да си припомнят, за какво се говори от векове: По лесно камила ще премине през ухото на игла, отколкото богатият да влезе в Царството Небесно (Евг. От Лука, гл.18; ст. 25.)Тези, които се стремят да експлоатират Земята и населението й, повече няма да преуспяват, времето им за осъзнаване изтече!Немалко хора смятат, че тази криза беше изкуствено породена. И всъщност са прави. Но това важи и за всяка друга криза от последните няколко века, успешно прикривана зад умело пропагандираната измама за естествените бизнес цикли. Действително съществуват множество факти и документи, които разобличават манипулациите и спекулативните действия на големите банкови династии Ротшийлд, Рокфелер, Морган, Лазард, Уорбург и други.Превръщайки себе си в роб на парите, човечеството се разписва за своята непълноценност. Много хора се надяват, че нищо страшно няма да се случи и всичко ще се разсее от само себе си или Бог всичко ще уреди. Но се оказва, че няма да се размине и няма да се нареди. Историята на всеки човек и на всеки народ винаги се пише в два варианта. И от действията и от постъпките на самия човек и от целия народ зависи по кой сценарий ще се развият събитията: по трагичния или по благоприятния. Във вечното противопоставяне на духовността на Русия и Златният телец на правителството на САЩ се равиват събитията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 33 rate down comment 11
portokal
преди 12 години
И за мен е характерен този начин на мислене.... с изключение на технологичната парализа, в допълнение в тази скрита форма на диктатура, която ти описваш все пак съществува частния сектор и въпреки контрола върху парите осъществяващ се от вече оформилата се финансова олигархия го има принципа "оцеляване чрез иновации" , което до някаква степен (в близкото бъдеще поне) ще е предпоставка за технологически прогрес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 35 rate down comment 16
Патилан
преди 12 години
Светът се превзема от една шепа сили на бизнеса, които доминират природните ресурси, необходими за живот, и контролират парите, с които достигаме до тези ресурси.Истинските терористи на нашия свят носят костюми за 5000 долара и работят по най-високите позиции в сферата на финансите, политиката и бизнеса. Това, за което не се говори е, как икономика базирана на конкуренцията неизбежно води до стратегическа корупция, консолидация на властта и богатството, социлно разделение, технологична парализа, експлоатация на труда и в крайна сметка скрита форма на държавна диктатура от богатия елит. Това са различни степени на един и същ механизъм за самосъхранение, който винаги поставя добруването на хората на второ място пред печалбата. Следователно корупцията не е някакъв страничен продукт на монетаризма, тя е неговата основа. Внушава ни се да уважаваме труда. А аз гледам на него като на платено робство. Възпитани сте да вярвате, че трябва да изкарвате прехраната си с пот.Ние сме такова отвратително, болно общество, че няма да ни пишат в учебниците по история. Спасението е: да не приемаме нещата такива, каквито са, а да ги разберем, да вникнем в тях, да ги изучим, да отдадем сърцето и ума си, всичко което имаме, за да открием различен начин на живот. Но това зависи от нас, а не някой друг.Защото в това няма учител, няма ученик, няма лидер, няма гуру, няма майстор, няма спасител.Вие сами сте учителя и ученика, вие сте майстора, вие сте гуруто, вие сте лидера, вие сте всичко! И, да разберем означава да променим!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 40 rate down comment 9
Danny666
преди 12 години
Цитат:" последиците няма да са фатални, защото има пазари, които са жадни за европейската продукция"Хайдеее още едно Бг теле ! Абе сладур ти не разбираш ли че проблемите на Европа са свързани с ФАКТА че ОТКАТО ЩАТИТЕ СПРЕХА да им купуват стоките вече нема кой !!! Френски сиренца и Италянско вино на такива цени НИКОЙ не ще !!! Нито ПАРЦАЛКИ на ГУЧИ *** И ЛУИ ФАЙТОН ха ха ха..ХонКОНГ си произвежда същите ментета за стотна от цената ха ха ха...А забравих за ЛЮБИМИТЕ в БГ немски коли ха ха ха ..е дааа ама ДРУЖНО тука забляхте когато Китайци обевиха че ще правят техни буклуци ха ха ха....Застаряваща и изпедер.ла ЕВРОПА НЯМА ШАНС в свят с СВИВАЩИСЕ ресурси. Кофти истина ОСОБЕННО за бедняци като Бг сладурите дето ТАМЪН ПОМИСЛИХА ЧЕ ЗАЛОВИХА БОГА ЗА ШЛИФЕРА взизайки в КУБЪЪЪ ха ха ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 32 rate down comment 9
hidko
преди 12 години
Много добре написано и подредено. Щеше да е верно обаче, ако ситуацията беше същата,както тогава е била, а именно - липса на други алтернативи за приток на пари, освен САЩ. А и тогава говорим за немската икономика и държава, а не за пикливата гръцка псевдоикономика. Няма да повлияе на никого, ако цяла Гърция изчезне. Кредиторите и ще могат да го поемат и да го впишат в разходите. Вместо пари за Гърция много по-разумно е да се дадат на Италия и Испания, защото тези икономики са много по обвързани с Европа. Но дори и това да не стане, последиците няма да са фатални, защото има пазари, които са жадни за европейската продукция, а не като преди само САЩ да може да отговори на такова предлагане. Вярно, ще има свиване, но определено няма да е като преди. Затова сега е много по-важно да се покаже,че няма да се толерира поведение на безхаберие и разхищение и да се преглътне свиването на икономиката. За съжаление, политиката не се движи от рационални доводи и пресметнати рискове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 32 rate down comment 8
orf
преди 12 години
Да, системна е кризата, на капиталистическата система! Само, че първо, тя бе предизвикана умишлено или по-точно катализирана, и второ, след нейния край какво следва? Капиталисто-социалистическа система, псевдо-капиталистическа или прикрито социалистическа, т.е. тоталитарна!?!... Възможностите не са много! Ако трябва да вникнем в същността на проблема обаче, трябва с усмивка да отбележим, че без съмнение световният полу-сенчест елит се стреми да следва някакво божествено (каквото и да означава това) ръководство. От тук неговата неимоверна самоувереност (Барозо), че всичко - дори и в настоящата пълна каша - ще бъде наред.........ако те спазват това, по което се ръководят. :) Сладките!....... Те наистина могат да правят каквото си искат! Това, дето му викат Бог и се кълнат в Него по банкнотите с надежда да стои зад тях, няма идеи за ЗЕМНОТО бъдеще! Бог се изпразни на земята.....и сега те могат да правят каквото си искат със спермата му....... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 34 rate down comment 11
Патилан
преди 12 години
Сегашната глобална криза неправилно се определя като финансова или икономическа. По-скоро кризата е системна, криза на капитализма като система. Работата е в това, че съвременният капитализъм не е нито перманентна, нито универсална система, както негови апологети се мъчат да ни убедят. По-скоро капитализмът е вяра в това, че сумата от интереси на отделните лица отговаря на всеобщите интереси. Това обаче е съвсем погрешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
76
75
rate up comment 35 rate down comment 9
orf
преди 12 години
Вместо излишно да се издребнява за хартията, от която са направени доларите - между другото си заслужава да се обърне внимание на изпъстреността й с масонска символика и текст! - по-добре е човек да се наслади на последните дни на света така, както Божественият свят го е създал и ни го е завещал! Защото от Коледа навлизаме в един изцяло Нов свят, и финансов и всякакъв, който ще бъде вече едно изцяло човешко творение, нямащо нищо, наистина нищо общо с каквато и да било божественост.Е, човешко творение е силно казано...по-скоро американско, но какво да правим?! Това е действителността, след като европейците след над 3000 години развитие и прогрес вече нямат никаква, абсолютно никаква собствена визия за бъдещето! По-точно западноевропейците!........ Но нас, източноевропейците, колкото и странно и еретично да звучи това, бъдещето тепърва тръпнещо ни очаква! Поне за тези, които няма да се поддадат на елементарните изкушения на отвъдокеанския Дракон! Велико бъдеще ни очаква.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още