IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В днешната криза Германия е в ролята на САЩ от 1931 г.

Германското правителство трябва да спре да злоупотребява с влиянието си, като диктува политики водещи до икономически спад в други страни, коментира анализатор

14:21 | 25.11.11 г. 84
Автор - снимка
Създател
В днешната криза Германия е в ролята на САЩ от 1931 г.

Страната е изправена на ръба на икономическа и политическа бездна: правителството е пред фалит и налага жестоки бюджетни икономии; заплатите на държавните служители са орязани драстично, а данъците са увеличени до рекордни нива; икономиката продължава да се свива, а безработицата нараства експлозивно; хората се бият по улиците, банките колабират, а чуждестранните капитали напускат страната.

Гърция през 2011 г.?

Не, Германия през 1931 г., пише Фабиан Линдер, икономист на Hans-Böckler-Foundation в коментар за британския Guardian.

Министър председател не е Лукас Пападимос, а Хайнрих Брюнинг. „Канцлерът на глада“, както е известен, орязва правителствените разходи с декрет, игнорирайки парламента, докато брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е в състояние на свободно падане.

Две години по-късно Хитлер ще вземе властта, а 8 години по-късно ще започне Втората световна война. Днешната политическа ситуация разбира се е различна, но икономическите паралели са плашещи.

Както и в случая със страните, обхванати от настоящата криза, основният проблем на Германия през 1931 г. беше чуждестранният дълг. Главният кредитор на страната беше САЩ, а германските дългове бяха деноминирани в щатски долари.

От средата на 20-те години германското правителство започва да тегли огромни заеми, за да изплаща репарациите, присъдени след края на Първата световна война на Франция и Великобритания. Чуждестранните заеми помогнаха и за финансирането на кредитния бум в Германия последвал хиперинфлацията от 1923 г. Както в Испания, Ирландия и Гърция днес, германският икономически подем от 20-те години беше следствие на кредитен балон.

Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

54
rate up comment 36 rate down comment 14
Патилан
преди 12 години
Просто е. Германия си иска Свободата!!!Рейтингови фирми казват кой да управлява европейските, пък и всички други нации. Демокрацията бе изритана от полrтическата сцена и заменена с волята на Рокфелер и на Ротшилд, които през устата на собствените си американски фирми "Мудис" и "Стандард енд пуърс" и на своя "бушон" Джордж Сорос от една година говорят, че Гърция трябвало да излезе от еврозоната, че ЕС трябва да стане СAЩ, че ЕЦБ трябва да започне да емитира еврооблигации. Тя ще налива събраните с тях милиарди в закъсали" икономики като Гърция и Италия, а после всички в ЕС, т.е. и ние българите, ще изплащаме дълга. Стигна се дотам Сорос, т.е. Ротшилд, да заплашват, че ще изкарат Германия от ЕС ако продължава да упорства срещу еврооблигациите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 33 rate down comment 9
yurad
преди 12 години
Според мен Германия иска да определи правилата в Европа и след това да предприеме мерки за спасяване на еврото. Тя ще е центара на еврозоната която ще е истинския евросъюз - както си личи и от името.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 38 rate down comment 12
orf
преди 12 години
Патилане, моите почитания! Времето на Европа изтече. 20 век бе векът на нейната агония! Той бе неизбежен, защото всяко начало, колкото и добро и велико да е, си има край. Европа е новият Египет във фазата на неговия упадък! Но сега всички усилия са съсредоточени този 'Египет' да бъде мумифициран и обявен за меродавен завинаги. Мумификаторите са американците - жреците по ритуала, ако мога така да се изразя.Все пак Европа ще си остане един красив музей! Уредниците в него ще са американци. Само след месец Циркът ще свърши и бленуваното централизирано управление ще стане факт. Но всеки край има своето ново начало! Това също е неизбежно....... Поздрави за смелостта. Не си единствения заплашван от новите лешояди.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 38 rate down comment 11
jimaru
преди 12 години
Не се притеснявай от минусите. "Никой не хвърля камък по ялово дърво". Имаш минуси , имаш плюсове , имаш от всичко по много - ето това е хубавото. Щом като те четат и ти дават оценки, значи си интересен."Не съм банкнота от пет лева , та да се харесвам еднакво на всички".............Успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 43 rate down comment 27
Патилан
преди 12 години
Тука има няколко нискочели индивида, които само могат да слагат минуси и плюсове, но дотолкова им е умственият капацитет явно.......А ако ги попиташ да се обосноват защо слагат минуси а на тях си плюсове, се крият като лалугери в дупките си. Ами кажете не ПАТИЛАН........лъжеш тези новини не са верни, защото.....и бла,бла"Ние решаваме какво да бъдем - преграда или мост!"Кога хората спрат да се "самоизяждат" ще започнат да живеят истински.Ако не вярвате в доброто, вие не вярвате в самите себе си.Истината е като водата, все ще си намери път......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 34 rate down comment 12
Pyramid
преди 12 години
Ако Германия не желае да хрантути ***, интересно ми е, кой от вас би искал? Хващаш, бачкаш яко, а после, парите дето си изкарал с труд и пот, ги харизваш някому, който не се реформира и току разчита да му опростят някоя и друга стотица милиарди евро....Нищо и никакво, а? Какво ще кажете? междувременно, поради факта на неангажираност с мерки по оздравяване на икономиката си, тези, същите тарикати, дето ги даряваш щедро и прещедро, сриват доверието и курса на тези твои пари, които са ти останали.Връх на сладоледа и рай за щракащите с пръсти, дето им дай само узо, /пърцуца/ кориди и всякакви форми на диващина. Тъкмо, да има кой да те плюе, че си бил..."безотговорен", че си "водил нещата към война" и още ред смъртни грехове. Като добавим, че на територията на същата Германия преди 80 години Хитлер направи третия райх, ами те, направо, да я зарязват и да бягат надалеч...- Например, в България.СМЯХ ! ! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 44 rate down comment 21
Патилан
преди 12 години
Standard & Poors "понижи" БелгияЕвропейците се боят повече от кризата отколкото от тероризмаМедведев не стресна Щатите, противоракетен щит ще имаЕвробарометър: Кризата е по-опасна от тероризма за европейците"Срив на Италия ще означава край на еврото"US самолетоносач паркира край СирияВсе още няма решение за кризата в Европа, обяви БарозуТурция не може да търпи повече кръвопролития в СирияМеркел и Саркози: Дълговият провал на Италия ще е краят на евротоСрив на дълга на Италия може да сложи край на евротоРусия против всеки натиск и резолюция срещу СирияИзраел струпа войски до границата с Ливан"Мудис" понижи кредитния рейтинг на УнгарияFitch понижи рейтинга на ПортугалияФранция предложи международна военна намеса в СирияМедведев плаши да сложи ракети на границата с ЕССАЩ ще разположат ПРО в Европа въпреки заплахите на РусияРен: Еврозоната е в критичен моментFitch понижи рейтинга на Португалия до "джънк""Ройтерс": Испания - парадоксът на рекордната безработица и пълните баровеРусия заплаши НАТО с ракети заради ПРОРойтерс: За британците настъпват вълчи временаКолкото и да слагате минуси на Патилан, тези новини само от последните дни са си факт. Който има глава да мисли, а който не..... да си я носи за красота. НАЙ-ГОЛЯМАТА СИЛА НА СВЕТА Е: ЗНАНИЕТОВсеки слуша, но никой не чува. Всеки гледа, но никой не вижда! Простите неща трудно се обясняват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 33 rate down comment 9
prodigal
преди 12 години
Споко, материала дава интересна (на пръв поглед) ретроспекция, само дето всеки си е взел поуките и дължи в собствената си валута.. Най-големите износители -Германия и особено Япония също дължат много, но в евро и йени...Проблема е ***, и няма нищо общо с дългове, а с отговора който дават развитите икономики на иновациите, раздувайки държавно заетите, (директно и индиректно) ползвайки дългове за да намалят безработицата и разчитайки на практически отрицателни или близки до нула лихвени проценти.Да дълга ни се трупа номинално, но приходите скачат повече, като процент беше мантрата, ама приходите са относителни, а дълга и лихвите по него са доста по конкретни. ;)Да намалят работното време е доказано решение!Например, ако си усложниш съдебната или данъчната система дотолкова че огромен процент от населението да отговаря за тях само за да има работа, дългосрочно носи много повече риск от всеки дълг в собствената ти валута, която можеш да си измисляш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 32 rate down comment 11
supertrader
преди 12 години
Статията е адски добра , съвсем ясно е направена аналогията и тя е актуална в момента. Германия е основния препъни камък да не се взима решение ЕЦБ да се превърне в кредитор от последна инстанция. Ясно се казва , че е повече от наложителен мораториум върху дълговете на свръхзадлъжнелите страни от ЕЗ.Лудост е да се допуска кредитиране , когато и на глухите и слепите вече им е ясно че длъжникът си плаща стария кредит с пари от новия и неговия доход е далече по малък от размера на вноските , които той трябва да прави.Няма здрав разум вече в подобно наливане на пари в тези ДЦК , които са един провален финансов инструмент и той не се използва по предназначение. Единственното за което днес може да се ползват бондове е за подкрепа на националната валута , да но правителствата на тези страни не са пряко натоварени въобще с подобен ангажимент. Решението наистина е ужасно просто - ЕЦБ купува поголовно , еднократно като акт всички ДЦК независимо дали са падежирали .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 39 rate down comment 16
Danny666
преди 12 години
Абе хора престанете с тези ПРОСТИЧКИ решения ! Мислите ли, че МАЗНИТЕ политици ако има лесно решение НЯМА да го приложат ?!?Много наивни хора сте ! Ами да ти отговоря така:Като се отпишат дълговете и ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ, ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ И БАНКИТЕ ЩЕ ФАЛИРАТ !!!! Кой и как ще ХРАНИ ЗАСТАРЯЛА и изпеде..а ЕВРОПА ?При фалит НИКОЙ не ти дава ПАК кредит. От къде мислите ще има ЗАПЛАТИ за чиновниците в ЕС и пенсии по 2-3к ? Много странно ми е къде живеят хора като тебе дето задават такива въпроси ?Я СЕ ОГЛЕДАЙ ПО УЛИЦИТЕ НА ЕДИН БГ ГРАД ! Всеки трети бизнес е ОФИС НА БАНКА ИЛИ ЗАСТРАХОВАТЕЛ бе пич !!!! Какво ще правят хубавиците от тези офиси след фалита ? Ха ха ха...абе то баш за хубавиците ще се намери де ха ха ха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още