IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В днешната криза Германия е в ролята на САЩ от 1931 г.

Германското правителство трябва да спре да злоупотребява с влиянието си, като диктува политики водещи до икономически спад в други страни, коментира анализатор

14:21 | 25.11.11 г. 84
Автор - снимка
Създател
В днешната криза Германия е в ролята на САЩ от 1931 г.

Страната е изправена на ръба на икономическа и политическа бездна: правителството е пред фалит и налага жестоки бюджетни икономии; заплатите на държавните служители са орязани драстично, а данъците са увеличени до рекордни нива; икономиката продължава да се свива, а безработицата нараства експлозивно; хората се бият по улиците, банките колабират, а чуждестранните капитали напускат страната.

Гърция през 2011 г.?

Не, Германия през 1931 г., пише Фабиан Линдер, икономист на Hans-Böckler-Foundation в коментар за британския Guardian.

Министър председател не е Лукас Пападимос, а Хайнрих Брюнинг. „Канцлерът на глада“, както е известен, орязва правителствените разходи с декрет, игнорирайки парламента, докато брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е в състояние на свободно падане.

Две години по-късно Хитлер ще вземе властта, а 8 години по-късно ще започне Втората световна война. Днешната политическа ситуация разбира се е различна, но икономическите паралели са плашещи.

Както и в случая със страните, обхванати от настоящата криза, основният проблем на Германия през 1931 г. беше чуждестранният дълг. Главният кредитор на страната беше САЩ, а германските дългове бяха деноминирани в щатски долари.

От средата на 20-те години германското правителство започва да тегли огромни заеми, за да изплаща репарациите, присъдени след края на Първата световна война на Франция и Великобритания. Чуждестранните заеми помогнаха и за финансирането на кредитния бум в Германия последвал хиперинфлацията от 1923 г. Както в Испания, Ирландия и Гърция днес, германският икономически подем от 20-те години беше следствие на кредитен балон.

Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

74
rate up comment 33 rate down comment 9
Pyramid
преди 12 години
Все е нещо - 'артия с 'мнайсет степени на защита, водни знаци, нишки холографски и т.н... ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 35 rate down comment 8
citizen_bg
преди 12 години
Да-аа... Определено е интересно. От хамериканците артията, а от останалия свят стоките и ресурсите! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 42 rate down comment 11
Патилан
преди 12 години
Не думай.......От всичко, което би могло да се измисли, за да се измами работещото човечество, нищо не е толкова ефективно колкото въвеждането на хартиените пари и после отмяната на златното им покритие. Това направиха САЩ измамиха целият свят, като обвързаха петрола с долара. От създаването на FED през 1913г започва бавното премахване на златното покритие на долара, което приключва на 15.08.1971г. Никсън обявява, че САЩ не се нуждае от твърд курс на долара за злато. Днес резултата е налице, глобална финансова криза, а измамените искат САЩ да си плати Гяволъка.....Доларът вече изгърмя, лихвите са нулеви. Казано по-просто, пари с нулева лихва са върхът на печатницата......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 34 rate down comment 16
Мислещ
преди 12 години
Имаш една много сериозна грешка, Патилане. Доларите, които САЩ печатат са покрити от стоки и ресурси - всички те се търгуват в долари на световните паазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 43 rate down comment 20
Патилан
преди 12 години
В САЩ се опитват да лекуват болестта с повече болест, т.е. с печатане на все повече зелени хартийки, които отиват в банките и за изплащане на дълговете.Само това би било достатъчно да твърдим, че кризата не завършва, а тепърва ще се развива право пропорционално на паричното наливане, водещо до колосална излишна парична ликвидност. САЩ живее на кредит спрямо целия свят, като разликите покрива с печатане на долари, които са без покритие в стоки, злато, енергоресурси или други реални активи. Империята е куха. Реално американската икономика се разпада пред очите ни. Всичките си дефицити американците покриваха с правенето на нови дългове на всички равнища - федерално, щатско, фирмено, семейно. Появи се най-голямата финансова пирамида в историята на човечеството - една държава, която е фалирала дължи на света десетки трилиони долара. Сумарният дълг на САЩ надминава 75 трилиона долара. Но и това не е всичко.Стигна се до абсурдната ситуация мошеникът, т.е. САЩ, хванат с фалшиви карти, да обявява великодушно "на всички, на които дължа пари, прощавам. Всъщност в САЩ се таи ядрена дългова бомба. Достатъчно е да се спомене, че Калифорния се равнява на десет Гърции. Досегашните капиталистически модели и особено актуалният - на печатането на зелени хартийки, изчерпаха своите възможности. Напълно и окончателно. Да се отпишат дълговете също е невъзможно, тъй като това ще унищожи западния проект и западната банкова система начело с долара. Това означава край на тези държави, разрушение на цялата западна политическа система, бунтове, революции. Да се отнемат парите от местните бюджети също е невъзможно.От всичко, което би могло да се измисли, за да се измами работещото човечество, нищо не е толкова ефективно колкото въвеждането на хартиените пари и после отмяната на златното им покритие. Това направиха САЩ измамиха целият свят, като обвързаха петрола с долара. От създаването на FED през 1913г започва бавното премахване на златното покритие на долара, което приключва на 15.08.1971г. Никсън обявява, че САЩ не се нуждае от твърд курс на долара за злато. Днес резултата е налице, глобална финансова криза, а измамените искат САЩ да си плати Гяволъка.....затова експерти не могат да измислят как да се излезе от кризата. Е измислиха нещо все пак.......Иран бил виновен?! Ей тъй ще си замине цивилизацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 39 rate down comment 19
Патилан
преди 12 години
"Какво мисли Германия"За германците дълговата криза е водещата тревога, докато другите европейци я поставят едва на четвърто място след безработицата, инфлацията и икономическите трудности. "Повечето германци не съчувстват на задлъжнелите държави, тъй като имат години на ограничения върху заплатите зад себе си и най-голямата реформа на социалната си система", пише професорът по икономика Хенрик Ендерлейн. От една страна, германците помнят обещанията при създаването на еврото, че всеки ще е отговорен за собствените си политики, че ще има строга бюджетна дисциплина и че еврото ще е стабилно колкото марката. От друга, да оставиш съседите си да се удавят очевидно не е стратегия. Последните данни от статистиката тази седмица показаха, че германската икономика се забавя драстично във второто тримесечие и това до голяма степен се дължи на ситуацията в основните й потребители - останалите европейски икономики. Финансовата стабилност на страните членки е разклатена и явно разрухата ще дойде по-бързо, отколкото очакваме. Златната кокошка Германия скоро ще спре да снася златните си яйца. Общото усещане за евросъюза е като за кораб, който се носи по течението без капитан и без екипаж.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 33 rate down comment 10
orf
преди 12 години
Рикчо, не знаех, че САЩ имат някакъв интерес?!.... Ти наистина ли го смяташ?.... М'чи то това нещо САЩ от самото начало е един замисъл и създание на една масонска фракция (това е документирано, а не е проста клюка), в която днес би трябвало да влизат всички видни банкери. Но понеже не съм ги виждал лично да се събират и изпълняват любимите си ритуали, признавам, така че ако кажеш, че аз съм фантазьор или 'конспиратор', няма да ти противореча.... Така че САЩ без скритият елит зад него са просто едно НИЩО! Или нещо като молекулата на водата, но без кислорода в нея........от която остава водорода, който веднага се издига в открития Космос..... В крайна сметка там ще завършат и фантазиите на задокеанските джентълмени - в така и неслучайно любимия им Космос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 35 rate down comment 9
orf
преди 12 години
Иначе си мноооого, много прав за това, че тези хора се смятат за Богове или поне, че спазват някакъв божествен промисъл!!... Това е сърцевината на въпроса! Той е демонстративно изписан на банкнотите на 'боговете': In God we Trust! Ачик, ачик е показана на най-видно място тази божествена преданост на наивните мечтатели-старчоци и техните подопечни подизпълнители, дращещи напоследък и във всички сериозни форуми като за последно, но.......както се казва в един стар лаф: Дяволът дори и за яката да държи народа, той не се усеща! .....Но, дали наистина това, дето му викат Бог стои зад тези хора ?! Оооо, не! Не, Боже........не може да си толкова ***! Боже, колкото и да се опитват да ни убедят тия с банкнотите, че си *** и загубен, за да се олицитворяваш с тях, Ти не си!!... Ти си нещо много повече от обикновен лихвар и кукловод, защото ................. освен тях, Боже, си създал и мен и други........!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 34 rate down comment 8
orf
преди 12 години
Соц. лагера (как добре звучи: 'лагер'. А сега същият или подобен 'лагер', но много по-рафиниран и медийно позитивно обслужен, очаква цяла Европа занапред. За съжаление това е истината.) бе създаден от същите, които го разрушиха по-късно! Нали си спомняте с чия помощ бе изпратен Ленин в пломбирания вагон в Русия? ..... Соцлагерът по начало бе замислен като един експеримент, чийто плодове бяха обрани преди 21 години. От следващият месец експериментът за първи път ще се превърне в действителност....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 34 rate down comment 12
Ricco
преди 12 години
И какво излиза - че Рокфелер работел срещу интереса на САЩ! Защото интересът на САЩ е точно обратния на това да има по-интегрирана световна икономическа и политическа система. Интересът на САЩ е света да е разделен и парчетосан за да може, като най-силни и с най-голям пищов, да прилагат в своя полза принципа "Разделяй и владей". За да могат да използват разликите в своя полза и да продължават да източват световните ресурси. Интересът на САЩ е Европа да се състои от много на брой, малки страни, всяка със своя валута за да не се застрашават долара и световната хегемонията на САЩ. ...Да знаеш Патилане, тоя Рокфелер взе да ми става симпатичен! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още