IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В днешната криза Германия е в ролята на САЩ от 1931 г.

Германското правителство трябва да спре да злоупотребява с влиянието си, като диктува политики водещи до икономически спад в други страни, коментира анализатор

14:21 | 25.11.11 г. 84
Автор - снимка
Създател
В днешната криза Германия е в ролята на САЩ от 1931 г.

Страната е изправена на ръба на икономическа и политическа бездна: правителството е пред фалит и налага жестоки бюджетни икономии; заплатите на държавните служители са орязани драстично, а данъците са увеличени до рекордни нива; икономиката продължава да се свива, а безработицата нараства експлозивно; хората се бият по улиците, банките колабират, а чуждестранните капитали напускат страната.

Гърция през 2011 г.?

Не, Германия през 1931 г., пише Фабиан Линдер, икономист на Hans-Böckler-Foundation в коментар за британския Guardian.

Министър председател не е Лукас Пападимос, а Хайнрих Брюнинг. „Канцлерът на глада“, както е известен, орязва правителствените разходи с декрет, игнорирайки парламента, докато брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е в състояние на свободно падане.

Две години по-късно Хитлер ще вземе властта, а 8 години по-късно ще започне Втората световна война. Днешната политическа ситуация разбира се е различна, но икономическите паралели са плашещи.

Както и в случая със страните, обхванати от настоящата криза, основният проблем на Германия през 1931 г. беше чуждестранният дълг. Главният кредитор на страната беше САЩ, а германските дългове бяха деноминирани в щатски долари.

От средата на 20-те години германското правителство започва да тегли огромни заеми, за да изплаща репарациите, присъдени след края на Първата световна война на Франция и Великобритания. Чуждестранните заеми помогнаха и за финансирането на кредитния бум в Германия последвал хиперинфлацията от 1923 г. Както в Испания, Ирландия и Гърция днес, германският икономически подем от 20-те години беше следствие на кредитен балон.

Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

64
rate up comment 34 rate down comment 10
edimi
преди 12 години
Определено е така! Още с разрушаването на соц. лагера и измислянето на "единна" валута/прецедент - валута без държава/, стана ясно, че започва реализацията на нов етап от един проект на хора дето се отъждествяват с боговете на Олимп. Скоро ще загубим всичко, след суверенитет, финансова и икономическа независимост, етнографски и национални традиции и обичай, възможност за самостоятелно и лично планиране и така нататък ..доооо..бяло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 38 rate down comment 15
Патилан
преди 12 години
Естественно че всичко е планувано, това вече и децата го знаят, нали и аз все за това говоря.Рокфелер: работим за световно правителство В своите "Мемоари", които излязоха от печат през 2002 г., патриархът на банкерския клан Рокфелер, Дейвид, прави шокиращо признание. Той обвинява всички, които са изричали неудобните истини за задкулисната му власт като "идеологически екстремисти от ляво и дясно", след което признава, че са казвали самата истина. Ето част от изповедта на 96-годишния Дейвид Рокфелер: "Повече от век идеологически екстремисти от двата края на политическия спектър се вкопчваха в силно експонирани от медиите инциденти, с цел да нападат семейството Рокфелер заради диспропорционалното влияние, което, според тях, ние упражняваме върху американските политически и икономически институции. Някои дори вярват, че сме част от някаква тайна кабала, която работи срещу най-добрите националните интереси на Съединените щати. Те описваха мен и моето семейство като "интернационалисти" и ни обвиняваха, че плетем козни с други елементи по света, с цел да изградим една по-интегрирана глобална политическа и икономическа структура - единен свят, ако щете. Ако това е обвинителният акт срещу нас, аз се признавам за виновен. И се гордея с направеното."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 38 rate down comment 9
orf
преди 12 години
Нещата съзнателно бяха докарани дотук обаче, Патилане. Напълно съзнателно и целенасочено бе предизвикана тази ф. криза на разпад, за да се стигне до обратната реакция - консолидация и централизация на управлението на ЕС, с приемане на условията на Барозо и начална частична загуба на суверенитет, както каза Меркел преди 2 седмици. Е, после частичното ще прерастне в пълно, след десетилетия, за сметка на влиянието на Центъра, състоящ от сенчестите фигури на разни американизирани старчета-мечтатели за някаква Нова Европа, която никога няма да се състои..... Дори и да искат Нова Европа не може да се състои! Таквоз нещо няма в действителност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 35 rate down comment 15
Патилан
преди 12 години
Когато страните се намират в такава ситуация, обикновено пускат печатниците и печатат пари, които са необходими за обслужване на своите дългове. Това води до хиперинфлация и унищожение на валутите. Това става с долара. Какво ще е равнището на новата хиперинфлация. Може да е такава каквато беше във Ваймарската република. Тогава парите се обезцениха до такава степен, че бяха използвани за тоалетна хартия. Това ще бъде най-катастрофалната хиперинфлация в историята. Икономиката ще премине на бартер, хората ще се върнат към обменната търговия.Дали е възможно да се избегне хиперинфлацията. Не, не е възможно. Беше направено всичко тя да се случи !!! И вече е извън всякакъв контрол. Всичко това е невъзможно да бъде вярно. Сумарният дълг на САЩ надминава 75 трилиона долара. Но и това не е всичко.Стигна се до абсурдната ситуация мошеникът, т.е. САЩ, хванат с фалшиви карти, да обявява великодушно "на всички, на които дължа пари, прощавам." Кошмар. Доларите, както е известно, не са държавна собственост на САЩ. Те са собственост на една частна банка, но се гарантират с ... държавни облигации на САЩ. Сами сте си виновни, кой ви е карал да ги приемате! Разбира се, има и риск да почнат да стрелят по мошеника. Но тогава печели онзи, който има по-голям пищов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 32 rate down comment 8
yurad
преди 12 години
Това е моето усещане и то е породено от действията и в не далечното минало, а именно увеличаването на бюджедния си дефицит , с което вкара в капана недисциплинирани държави. Този ход според мен е породен от желанието и да прекрои еврозоната по свое желание или да я закрие. Това е и нормалния отговор срещу действията на големия брат в опитите му да зароби Европа. А моите предпочитания са описани малко по горе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 34 rate down comment 8
orf
преди 12 години
''Но желанието на Германия е да доминира в цяла Европа и няма да се стигне до там. Сега и се е паднало.''Tова изказване е едно емблематично внушение, които напоследък се налага в публичното пространство, а именно, че Германия е виновна за настоящата финансова криза и вероятността за разпад на ЕС. Всички обаче знаем кои са виновниците за тази криза, знаем и за кой е удобно централизираното упраление на Европа, например бюджетно, което ще доведе неизбежно до тоталитаризъм. А сега вината елегантно се прехвърля върху Германия! ... Подлостта и безсрамието са се превърнали в главни отличителни черти на маниера на поведение на кръговете, свързани със САЩ! Но ако европейският Титаник днес отново се отцепи от Европа и потегли към Америка, го очаква същата гибел както преди 100 години! Само по-бавна и мъчителна ще бъде тя. На мен ми изглежда неизбежна....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 35 rate down comment 14
Патилан
преди 12 години
Има едно пророчество в Библията, описано в книгата Даниил, 2-ра глава. Та...там е пророкувано, че Европа НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ЕДИННА, КАКТО КАЛТА И ЖЕЛЯЗОТО НЕ СЕ СМЕСВАТ. Ще оцелее ли общата европейска валута? Каква ще е стойността й? Ще се свие ли еврозоната? Какво да правим със спестяванията си в евро? Ето как водещите американски икономисти отговарят на тези въпроси. Връщане към националните валути е спасението, твърди нобелистът Нуриел Рубини. Еврозоната лесно може да започне да се цепи безконтролно по шевовете при сегашната политика на Германия и на Европейската централна банка (ЕЦБ), твърди водещият икономист. Преминаването към националните валути ще им даде шанс да съживят икономиките си, добавя експертът. За да не се стигне до хаотичен разпад, еврото трябва рязко да се обезцени, за да "стопи" дълговете, смята икономистът. Разбира се, Германия и ЕЦБ са против това. Само че неразрешимият проблем с Италия сигнализира краят на играта за еврозоната, казва Рубини. И други водещи американски финансови експерти казват, че еврозоната може да се избави от кризата, но само в смисъл, че твърдото й "ядро" - Германия, Франция, Холандия, Австрия - може да оцелее. Инвеститорите открито смятат, че разбиването на еврото или поне неговото обезценяване е единствената опция. Рубини предупреждава МВФ, че "САЩ най-вероятно ще преживеят безпрецедентно спукване на балона на недвижимостите и ще изпаднат в дълбока рецесия".Всичките му прогнози досега са се сбъднали. "Някога го подиграваха като "врачка", сега го наричат мъдрец, отбелязва по този повод сп. "Форчън".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 32 rate down comment 9
yurad
преди 12 години
Не, не съм чак толкова голям песимист. Ако не се използва еврото е наистина по-добре от девалвация, особенно за държавите прикачени за еврото. Но най-вероятния сценарий е фискален съюз в еврозоната с постоянно правителство и еврооблигации разпределени между големите, включително и тези които ти ги изброи преди. Мисля че Китай е вероятен инвеститор и ЕЦБ. Но не остана много време, скоро ще разберем. Аз лично съм привърженик на оттделянено на северните страни в оттделен монетарен съюз, а тези от юга да девалвират или да правят каквото си решат. Така и Б-я ще излезе от ситуацията суха. Но желанието на Германия е да доминира в цяла Европа и няма да се стигне до там. Сега и се е паднало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 35 rate down comment 13
Патилан
преди 12 години
Вече се срещат и открити мнения на политици и икономисти, че ако започне разпад на Еврозоната е възможно девалвация на еврото и дори прекратяване на използването на тази валута. Тогава какво би станало с многобройните вложения на много от българите, които държат скромните си спестявания в европейската валута. А онези, които държат парите си в лева за тях нещата могат да станат не по-малко страшни, и отново да останат само със спестявания, с които да си купят 100 хляба или 20 литра бензин. За сведение последното желание на г-н Дянков да премахне и структората на Държавния резерв, е една от крачките, която ще ни принуди да гладуваме и да умираме от глад и студ в случай на катаклизъм. А от такова събитие не е застрахована никоя нация на планетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 32 rate down comment 10
yurad
преди 12 години
Общото усещане на прктика е такова, и изход от това положение е само девалвация на еврото или излизане на читавите северни държави от еврозоната с нова валута, каквито гласове се чуват. Тези сценарии са по-малко вероятни. Вапроса е че България ще трябва още един път да влиза в ЕС, този път истинския ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още