IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В днешната криза Германия е в ролята на САЩ от 1931 г.

Германското правителство трябва да спре да злоупотребява с влиянието си, като диктува политики водещи до икономически спад в други страни, коментира анализатор

14:21 | 25.11.11 г. 84
Автор - снимка
Създател
В днешната криза Германия е в ролята на САЩ от 1931 г.

Страната е изправена на ръба на икономическа и политическа бездна: правителството е пред фалит и налага жестоки бюджетни икономии; заплатите на държавните служители са орязани драстично, а данъците са увеличени до рекордни нива; икономиката продължава да се свива, а безработицата нараства експлозивно; хората се бият по улиците, банките колабират, а чуждестранните капитали напускат страната.

Гърция през 2011 г.?

Не, Германия през 1931 г., пише Фабиан Линдер, икономист на Hans-Böckler-Foundation в коментар за британския Guardian.

Министър председател не е Лукас Пападимос, а Хайнрих Брюнинг. „Канцлерът на глада“, както е известен, орязва правителствените разходи с декрет, игнорирайки парламента, докато брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е в състояние на свободно падане.

Две години по-късно Хитлер ще вземе властта, а 8 години по-късно ще започне Втората световна война. Днешната политическа ситуация разбира се е различна, но икономическите паралели са плашещи.

Както и в случая със страните, обхванати от настоящата криза, основният проблем на Германия през 1931 г. беше чуждестранният дълг. Главният кредитор на страната беше САЩ, а германските дългове бяха деноминирани в щатски долари.

От средата на 20-те години германското правителство започва да тегли огромни заеми, за да изплаща репарациите, присъдени след края на Първата световна война на Франция и Великобритания. Чуждестранните заеми помогнаха и за финансирането на кредитния бум в Германия последвал хиперинфлацията от 1923 г. Както в Испания, Ирландия и Гърция днес, германският икономически подем от 20-те години беше следствие на кредитен балон.

Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 33 rate down comment 11
supertrader
преди 12 години
Проблема не е в икономическия модел в момента , а в политическия който допуска отстояване на неосъществими интереси. Вместо ЕЦБ да действат наистина в интерес на икономиката пробиват идеи да се продължи с тези ДЦК и търсят варианти да ги направят пак продаваеми. Просто трябва да ги изчистят от пазара и да махнат бремето което са за държавите емитирали тези книги , след това не е проблем те да харчат парите от данъците си само и да се оправят без дефицити.Банките ще започнат да кредитират защото парите няма да се влагат в ДЦК , а еврата които държателите на ДЦК в момента ще получат ще трябва да ги инвестират в икономиката на европа ако искат доходност. Много е лесно всичко да си дойде на мястото и няма да се стигне до катаклизми , една обезценка на еврото под 50% от стойността му не е хиперинфлация и няма да е голямото чудо. Ако разпаднат Европа загубите ще са убийствени за тези които държат евра , ценни книги които са европейски..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 40 rate down comment 22
Патилан
преди 12 години
Когато фактите говорят...........умните слушат!Накратко, човек трябва да бъде добър наблюдател и анализатор първо на самия себе си, после на заобикалящата го действителност, на вселената, на духовното и на историята за да не повтаря грешките и. След всичко това може да избере своя път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 46 rate down comment 14
tihomirn
преди 12 години
Патилане ти лично готов ли си финансово за разпад на еврозоната и премахване на еврото като обединена валута.Щото аз не съм.Сигурен съм че и милиони европейци не са готови.меркел ,саркози ,барозо, папата , бат бойко и те не са готови.Ецб Фед и банката на Лесотои те не са готови.Стига с тез еврейски манипулации за края на еврото Европа и света.Продавайте евтино щото 2012 идва.Пийте си редовно хапчетата и пишете тез глупости в детските вестници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 41 rate down comment 24
абитуриент
преди 12 години
АДМИРАЦИИ ПАТИЛАНЕ.......!!!!!......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 46 rate down comment 25
Патилан
преди 12 години
Ти си един наивник........по точно "въобще не чуваш петлите".Кризата е глобална и е предизвикана умишлено с годините от "елита-кръвожаден на САЩ" Тепърва ще видите какво идва.......е дано оцелеем. Бъдете живи и здрави всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 42 rate down comment 23
Патилан
преди 12 години
Признаци на кризата: Ако момиче ви се усмихне в бара, очевидно няма пари. Ако вие й се усмихнете в отговор, явно вие все още имате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 45 rate down comment 14
hellwitch
преди 12 години
А за историята на Рим си в огромна грешка.Рим пада не заради глупостите описани от теб, а заради срив на икономиката им. А тя е била робовладелска - базирана на евтин робски труд. И в момента, в който успешните войни свършват потока на роби пресъхва и Рим запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 48 rate down comment 15
hellwitch
преди 12 години
О Боже. Поспри се малко."Кризата" се използва от Германия и Франция да налагат политики и реформи. Тя ще бъде използвана и като мотив за продължаване на процеса на евро интеграция. Кризата може да бъде спряна още утре ако позволят на ЕЦБ да изкупува дълг неограничено. Ама тогава много страни ще изпищят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 39 rate down comment 13
slayer
преди 12 години
Добро утро, Патилане. Къде се губиш цял ден, долипсва ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 44 rate down comment 8
hellwitch
преди 12 години
Интересно сравнение.Само дето не може да се сравнява Германия 31-ва с гладуващи и Гърция 2011 с 60% лентяи висящи по кръчмите. Гъркините пък не работят цял живот. В крайна сметка дори и сега Гърците имат огромни доходи и "голямото" затягане на колана е вместо 2500 евро ще им падне стандарта до 1500-2000. Тази година повече от месец бях в Гърция и кризата хич не им личи. А касови бележки никой не издава. Така, че сами са си виновни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още