IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джоузеф Стиглиц: Бюджетните икономии в Европа са форма на „самоубийство“

Орязването на разходите за публичния сектор днес не решава проблемите на вчерашното прахосничество, посочва нобеловият лауреат

12:13 | 07.12.11 г. 20
Автор - снимка
Създател
<p class="western">
	<em><font color="#666666"><font face="Arial, non-serif"><font size="2" style="font-size: 9pt">Джоузеф Стиглиц,&nbsp;Снимка: Ройтерс</font></font></font></em></p>

Джоузеф Стиглиц, Снимка: Ройтерс

Мерките за бюджетни икономии, подкрепяни от Европейския съюз (ЕС) в опитите му да се справи с дълговата криза са „самоубийство“, казва носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц, цитиран от Bloomberg.

Европа трябва „да си вземе урок“ от опита на Аржентина, която през 2001 г. преструктурира дългове за над 95 млрд. долара, заяви Стиглиц на семинар в Буенос Айрес днес.

Ако Европа упорито продължи до орязва разходи и не предостави необходимата помощ на страните с икономически проблеми като Гърция, то почти сигурно еврозоната ще се разпадне, зави икономистът през октомври.

„Ако обаче сложат достатъчно пари на масата, валутният съюз ще оцелее, поне за още известно време“, посочва той.

Според Стиглиц бюджетните съкращения в период на нисък икономически растеж водят до по-висока безработица и спъват възстановяването.

“Рестрикциите са експеримент, който вече е опитван безрезултатно”, смята икономистът.

„Орязването на разходите за публичния сектор днес не решава проблемите на вчерашното прахосничество“, пише Стиглиц в коментар за австралийския Sunday Morning Herald, публикуван днес.

„Европейските политици знаят това много добре. Те знаят, че е нужен растеж. Но вместо да се захванат с решаването на настоящите проблеми и намерят формула за растеж, те предпочитат да поучават, какво предишните правителства е трябвало да направят. Това няма да реши проблемите на Европа и няма да спаси еврото“, изтъква икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 2
Lucifer
преди 12 години
скоро приятел ми сподели че се е напълнил с кредити в евро до гуша и чакал с нетърпение еврото да се срине. Казах му че е опасно да расъждава като типичен грък, но той ми отговори че не предпочита да е немец в момента...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
izob6toto
преди 12 години
Както винаги дяволът е в детайлите. Да спреш на пилееш пари за подслушване и да спреш подпомагането на животновъдите (само пример) не е едно и също свиване на разходите на фиска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 4
Danny666
преди 12 години
Хайдеее още един такси шафъор с ТЕЖКО мнение ха ха ха...Е КАК МИСЛИШ СТАВА ТОВА ИЗПЛАЩАНЕ ЧРЕЗ ЗАТЕГАНЕ НА КОЛАНИТЕ ? ХА ХА ХА ЧРЕЗ МИЗЕРИЯ КАТО СЛЕД ВОЙНА ЛИ ХА ХА ХА - егати и наивника !С дълг от 160% от БВП мислиш ли че Гърците МОГАТ да си платят ? Или Итаия с 120% или Франция с 93% и расте нагоре ? ДОРИ ГЕРМАНЦИТЕ имат дъл от 82-85% !!!Вземи се ограмоти малко НАИВНИК !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
tigerdragon
преди 12 години
Това, което казваш, звучи логично. Но дай по-подробно хипотезата си, моля.Въпроси: 1. Как така Европа ще изплати дълговете с ликвидни пари - нали нямаше толкова пари? 2. Освен това, в момента Меркози това ли предлагат и как точно - чрез тристепенния спасителен фонд ли (http://***.investor.bg/news/article/127206/334.html)? Той изглежда доста бутафорен - малко пари, иска се помощ от МВФ, т.е. едва ли може да бъде против интересите на САЩ...3. Как ще опровергаеш, че съкращенията в бюджетите са самоубийство? Те водят до намаляване покупателната способност => свиване на икономиката => фалити, безработица => т.н.4. Ако Меркел иска да засили Европа, защо отказва емитирането на еврооблигации, което би трябвало да е част от тоя проект?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
rogers
преди 12 години
И какво ще стане като забъркат война? Ще си платят дълговете ли, или ще натрупат повече? На САЩ май им остава година - две докато почнат и там бунтове по улиците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 8
Ironhorse
преди 12 години
САЩ безумно се страхува, че Европа е поела курс към затягане на коланите и изплащане на дълговете с ликвидни пари.САЩ искат да изплатят дълговете си с нищо неструващи долари, но ако Европа успее, всички нации с излишък ще се отървават от доларови облигации за европейски. САЩ няма да могат да се рефинансират чрез нови дългови инструменти и идва големият колапс.Като гледам Европа ще успее и единствената възможност за САЩ е да забъркат война с Иран, Сирия и Северна Корея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
orf
преди 12 години
Koтитата (банково-masonskitе) са вечe на финала на своето дълго, изтощително, минало през 2 световни войни и почти 100 годишно състезание по насочването на световната власт (финансова на първо време) в едни ръце. Тия дни само се дооточняват за детайлите за това! Все пак, за да не избяга някое 'коти' .................... един от главните Котараци - Гайтнър - е взел мерки в последния момент да не развърти Гайката на някое от тях..... На 9.12., един ден преди пълното слънчево затъмнение, когато изцяло ще надделяват древните сили на Луната и нейния традиционен управител Йехова.....ще се вземе окончателното и официално решение за началото на тази централизация на властта! Рано или късно това трябваше да се случи, но хората не трябваше до проспиват този момент. Защото после само ще спят.........като 'котита'!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 13
Иван Митев
преди 12 години
Бюджетните дефицити са закономерна последица от наличие на "Грешката на Джон Лоу", поради която се развива стопанска криза.Необходимо и достатъчно е причината за кризата (Грешката на Джон Лоу) да се прекрати и стопанската криза през 2011 г. в съответна страна ще е успешно премахната.Ползвано означение:Грешка на Джон Лоу: По инициатива на Джон Лоу направена държавна финансова грешка При стопанство с Незлатни пари, продължена употреба на наследен от време със Златни пари начин на държавно финансово управление, който е НЕСЪВМЕСТИМ с Незлатни пари и развива диспропорции и (за достатъчно време) криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Накрая след като немци и французи са доволни от достатъчното изгоди постигнати в предвид ситуацията ще пуснат печатницата и ще инфлират дълговете с печатане на пари.Друго не очаквайте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Всичко в природата се стреми към баланс. Какво значи преструктуриране? Някой да понесе големи загуби.(дори само липсата на планираната печалба може да бъде загуба). Еврозоната е едно Аржентина е друго. 95 млрд дълг на Аржентина са капка в морето на дълга на цялата Еврозона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още