IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Марио Драги иска общоевропейски мерки за икономически растеж

Президентът на ЕЦБ вече не очаква възстановяване в еврозоната тази година и признава, че цената на икономиите се е оказала по-висока от очакваното

11:34 | 26.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марио Драги вече не е оптимист за икономическото възстановяване на еврозоната.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги вече не е оптимист за икономическото възстановяване на еврозоната. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги призова еврозоната да приеме пакт за растежа, за да подобри икономическите перспективи пред затъналата в криза европейска валутна общност, пише FT.

С доста по-песимистичен тон Драги се отказа от очакванията за икономическо възстановяване на еврозоната до края на годината, отбелязва изданието.

„Блокът вероятно е в най-трудната фаза на един процес, в който фискалните ограничения започват да показват своите ефекти“, коментира Драги пред Европейския парламент (ЕП).

По-думите му цената на икономиите се е оказала по-висока от очакваното и въпреки опитите на ЕЦБ да помогне на банковата система, намалява кредитирането и за потребителите, и за бизнеса.

Призиви за приемането на пакт за растежа отправи и френският кандидат-президент Франсоа Оланд. Той смята, че това е единственият начин да се преодолее кризата в еврозоната.

Към призивите на Оланд и Драги се присъедини и германският канцлер Ангела Меркел. Тя обаче коментира, че Европа може да постигне растеж само след осъществяването на структурни реформи.

Коментарите на Драги са доказателство за изненадата на ЕЦБ от признаците на икономическа слабост, отбелязва изданието. Той обаче не дава сигнали дали банката ще предприеме още действия, макар и да не отрича категорично възможността за нови монетарни стимули.

Досега ЕЦБ изля общо почти 1 трлн. евро в банковата система на еврозоната и продължава да държи основната лихва на рекордно ниското ниво от 1%, припомня изданието.

Освен това ЕЦБ обеща до края на юни да задоволи търсенето на краткосрочна ликвидност от банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още