IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Речите на централните банкери като инструмент на монетарната политика

Политиците ще могат да разчитат на вербалното насочване на пазарите, само ако световната икономика не бъде разтърсена от нов шок

14:42 | 09.04.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Речите на централните банкери като инструмент на монетарната политика

Най-известните централни банкери в света могат само да се надяват, че писалката е също толкова могъща, колкото и меча.

След като Федералният резерв, Европейската централна банка (ЕЦБ) и други институции в развитите икономики разтегнаха неимоверно границите на монетарната политика, сега натискът върху тях да се отдръпнат се засилва, пише Ройтерс.

Високопоставени финансисти напоследък все повече разчитат на публичните речи, за да представят на финансовите пазари как възнамеряват да управляват икономиките.

Тъй като доходността на американските ДЦК започна да се покачва в края на март заради признаците на икономическо възстановяване, председателят на Фед Бен Бернанке се фокусира върху слабостта на пазара на труда. Пазарите на акции и облигации пък се подготвиха за трети кръг на вливане на ликвидност в американската икономика, което доведе до сериозно оживление.

Усилията да се отклоняват разговорите за повишаване на лихвените проценти не е тенденция, валидна само за Страната на неограничените възможности. След като ЕЦБ изля близо 1 трлн. евро в банковата система, президентът на централната банка Марио Драги заяви, че няма да бъде принуден бързо да затегне монетарната й политика.

Драги отхвърля натиска на германската централна банка и се старае да успокои опасенията, породени от водената от германците политическа група, която се опасява за инфлацията.

Освен ако глобалната икономика не бъде разтърсена от нов шок, като например рязко икономическо забавяне в Китай, политиците ще могат да разчитат на вербалното насочване на пазарите преди да прибегнат до нов кръг от мерки, каквито са изкупуването на облигации за увеличаване на ликвидността.

Дори управителят на централната банка на Япония, която изглежда, че ще пристъпи към нови количествени улеснения, предупреди, че прекомерното изкупуване на облигации може да се изтълкува от финансовите пазари като „вратичка“ за спасяване на правителството.

Хайме Каруана, генерален мениджър на Банката за международни разплащания, пък предупреди, че има сериозен риск от претоварване на паричната политика.

Изборите в САЩ през ноември са другата спънка пред евентуалните действия на Фед. Републиканците открито обвиниха председателя на централната банка Бен Бернанке, че рискува увеличаване на инфлацията и застрашава долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Централните банкери са обречени жертви на НЕПРИГОДНО за Незлатни пари финансово управление и колкото по-професионално изпълняват своите задължения толкова по-голяма ще е кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още