IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Европейската икономика се стабилизира

Ликвидността в крайна сметка ще достигне до реалната икономика, убеден е президентът на ЕЦБ

11:41 | 25.04.12 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Марио Драги: Европейската икономика се стабилизира

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви пред Комисията по икономическите и валутните въпроси на Европейския парламент, че икономиката се стабилизира, но добави, че евентуално допълнително повишаване  на цените на суровините може да възпрепятства икономическата активност, съобщи CNBC.

“Наличните индикатори за първото тримесечие на 2012 г. масово потвърждават стабилизирането на икономическата активност на ниско ниво“, каза Драги.

„Последното развитие е смесено, показват данните от изследванията, които разкриват преобладаваща несигурност. Ако погледнем напред, ръстът трябва да бъде подкрепен от търсене от чужбина, много ниски лихвени проценти в краткосрочен план, както и от нашите стимулиращи мерки“, подчерта той.

По думите му вероятно инфлацията ще се задържи над 2% през настоящата година заради повишените цени на енергоносителите и непреките данъци. „Управителният съвет продължава да очаква нивото на годишната инфлация да падне под 2% в началото на 2013 г.“, съобщи президентът на ЕЦБ.

В свое писмо от вчера до ЕП Драги отбелязва, че вливането на ликвидност за 1 трлн. долара чрез 3-годишни кредити за банките от еврозоната при лихва от едва 1% годишно, протекло на два етапа през декември и февруари, преминава през банковата система и ще обслужи и реалната икономика, съобщи MarketWatch.

„Операцията, проведена през февруари, привлече 800 банки, огромното мнозинство от които са малки, и всъщност това са онези институции, които в максимална степен кредитират дребните и средните предприемачи. Затова вярваме, че ликвидността в крайна сметка ще обслужи реалната икономика“, убеден е той.

Президентът на ЕЦБ обаче уточнява, че сигналите за достигане на парите до бизнеса все още са твърде малко.

Драги изтъква, че средствата, които кредитните институции предпочитат да влагат на еднодневни депозити в ЕЦБ, вместо да се кредитират взаимно, до голяма степен идват от други банки, а не от получилите евтините дългосрочни кредити.

Според него това „предполага, че въпреки сериозното влагане на средствата в еднодневните депозити, ликвидността е била пренасочена в рамките на банковата система“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Който не вярва, може да провери и увери, че сегашното финансово управление на Европа е на ниво 1716 г., когато във Франция е приета непълноценна финансова практика и същата още продължава по света.Същината на тази финансова слабост е запазен стар, от време със Златни пари начин на държавно финансово управление, който е НЕПРИГОДЕН за стопанство с Незлатни пари.Досега европейците нямаха възможност да премахнат този финансов недъг, тъй като по света няма университет, където да преподават знания за полезно финансово управление при условия на Незлатни пари.Продължението на катастрофалната средновековна практика осигурява НЕПРИГОДНО за евро финансово управление, което е особено важна причина за развитие на стопанска криза.По произход съвременната европейската криза е първична, защото е от влияние на само една особено важна причина финансово управление, което е НЕПРИГОДНО за евро.До 24 часа след прекратяване на човешка грешка стопанската криза в Еврозоната ще е премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Европейската икономика иска да каже тойвече пада стабилно , това да пласират държавите им ДЦК им лепне и ги пласират пазарно , ЕЦБ като благодетел на частните банки и понеже им има голямо доверие им дава пари на заем , с които те да купуват ДЦК в държавите си..На това му се вика стабилизиране , Германия държи в шах ЕЗ и това тенденция до живот. Не може да са толкова *** та да не им е ясно , е това в никакъв случай не е политика която води към крепко здраве и че си е бавно умъртяване.Неистина не знам защо го правят , съсипват една прекрасна идея за да осигурят политиците в някои държави комунизъм. Администрация , бюрокрация и раздаване на пари за които не се работи нищо реално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
тоя май си вярва....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Ех.. със същите изводи можеше да прочетеш "Фондация и Империя" където автора е развил идеята за цикличността на цивилизацията, и дори да направиш още по развити изводи. Общо взето във всички книги има такива идеи и то много преди библията... Тълкуването след събитията не показва "пророчеството в дадено писание". И как може да цитираш библията в сайт като този...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Ewiak Ryszard
преди 12 години
Какъв ще бъде края на тази криза? В Библията се казва: "И [северният цар = Русия] ще се върне в своята земя с голямо богатство [1945] и ще насочи сърцето си срещу светия договор [атеистична държава]. И ще действа [висока активност на международната сцена] и ще се върне в своята земя [разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор. Руски войски се завърнаха в страната си]. В определеното време ще се върне [финансово-икономическо и геополитическо земетресение, разпадането на Европейския съюз и НАТО. Руски войски ще се върнат в много страни от бившия Източен блок]. И ще влезе на юг [Грузия], но няма да бъде както първия път [1921], или като втори път [2008]." (Даниил 11:28,29) Тогава САЩ ще нападнат Русия. (Даниил 11:30a) Това ще бъде ядрена война. (Откровение 6:4) "Голяма сабя" = ядрено оръжие. Това ще бъде "начало на родилни болки". (Матей 24:7,8)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
това сме го чували вече..няколко пъти. Не виждам как ще стабилизирар Европа без сериозни мерки за затягане на харчовете по линия 'хрантутници' и администрация.Кредиторите на Испания май не мислят като Драги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още