IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната през март се е запазила на ниво от 2,7%

За миналия месец Великобритания отчете инфлация от 3,5% на годишна база при 3,4% през февруари

13:18 | 17.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в еврозоната през март се е запазила на ниво от 2,7%

Годишното темпо на инфлация през март в еврозоната бе коригирано в посока на ускоряване до 2,7% при предварително обявени 2,6%, съобщиха от европейската статистическа агенция Евростат, цитирани от  MarketWatch.

Нивото на годишна инфлация през март на практика се изравнява с това от предходния месец. При същинската инфлация също има корекция в посока на ускоряване до 1,6% спрямо предварително обявените 1,5%.

Целта на Европейската централна банка е за инфлация малко под 2%, но финансовата институция обяви, че очаква тя да остане над това ниво през 2012 г., донякъде и заради ръста на цените на енергоносителите, и да се забави до прогнозираното ниво през следващата година.

Същевременно от британската Служба за национална статистика обявиха, че инфлацията в страната се е ускорила до 3,5% през март на годишна база при 3,4% през февруари.

На месечна база ускорението е от 0,3%, а очакванията на анализаторите съвпаднаха по отношение на месечната инфлация, но по отношение на годишната прогнозите бяха за запазване на темпото от предходния месец.

Същинската инфлация, която изключва силно волатилните цени на хранителните стоки и енергоносителите, се е ускорила до 2,5% през март при 2,4% през предходния месец.

Целта на Английската централна банка е за инфлация на ниво от 2% годишно.

След публикуването на данните паундът поскъпна с 0,3% спрямо долара, като разменният курс е 1,5945 долара за паунд.

„Усещаме, че днешното ускоряване на инфлацията е само временно отстъпление от тенденцията за забавяне, но като се имат предвид по-добрите от очакваното данни за активността напоследък, шансовете за допълнително вливане на ликвидност от страна на Английската централна банка през май намаляват“, заяви Джеймс Найтли, икономист в ING Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още