IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст от 0,6% на цените на производител във Великобритания през март

На годишна база изходящата производствена инфлация се е свила до 3,6%

16:42 | 13.04.12 г.
Ръст от 0,6% на цените на производител във Великобритания през март

Цените на производител във Великобритания се повишиха с 0,6% през март на месечна база отчасти заради нарасналите цени на петролните продукти, тютюна и алкохола, сочат данни на британската Служба за национална статистика, цитирани от ВВС.

На годишна база производствената инфлация се е забавила до 3,6%, най-ниското ниво, достигано от 2 години. Този процес продължава от септември 2011 г., когато тя се ускори до над 6%.

Цените, по които производителите са закупували суровини и материали, пък са нараснали с 1,9% на месечна база и с 5,8% на годишна.

Анализатори отдават ускоряването на входящата производствена инфлация на високата цена на петрола. „Фактът, че входящите производствени цени са нараснали с 1,9% на месечна база, сочи, че цената на петрола е повлияла сериозно през миналия месец и аз не бих се изненадал, ако станем свидетели на допълнителен натиск в това отношение през следващите няколко месеца“, заяви Питър Диксън от Commerzbank.

„Не трябва обаче да екстраполираме тези тенденции прекалено далеч в бъдещето. Мисля, че цената на петрола се стабилизира и вследствие на това инфлационните усложнения ще бъдат сравнително ограничени“, добави той.

Високата цена на петрола накара някои коментатори да спекулират, че общата инфлация във Великобритания няма да продължи да се забавя толкова бързо през лятото, както това се случваше през последните няколко месеца. През февруари тя е на ниво от 3,4% годишно, но през септември 2011 г. бе 5,2%.

В отделно съобщение на статистическата служба се посочва, че производството в строителната индустрия през февруари се е свило с 4,6% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още